Două din trei cadre didactice ar fi de acord cu declanșarea grevei generale din 10 ianuarie, potrivit unui sondaj realizat de sindicatele din învățământ

Două din trei cadre didactice ar fi de acord cu declanșarea grevei generale din 10 ianuarie, potrivit unui sondaj realizat de sindicatele din învățământ
Sursa FOTO: edupedu.ro. FOTO cu caracter ilustrativ
Publicat: 22/12/2021, 16:24

Două treimi (67,5%) dintre angajaţii din sistemul de educaţie doresc declanşarea grevei generale din data de 10 ianuarie, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de trei federaţii sindicale ale angajaţilor din învăţământ. Nemulțumirile cadrelor didactice vizează decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022.

La începutul acestei săptămâni, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educației ”Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală ”Alma Mater” au centralizat rezultatele unui chestionar cu privire la nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017.

Realizat în perioada 13-21 decembrie, chestionarul arată percepția angajaților din învățământ cu privire la decizia Guvernului de a îngheța salariile în 2022. Potrivit chestionarului, 77,8% dintre respondenți sunt de acord cu amânarea încheierii situației școlare pentru semestru I, în timp ce 40,8% dintre respondenți au răspuns că se gândesc să își schimbe locul de muncă și să se angajeze în alt domeniu.

Un număr de 32.744 de angajaţi din educaţie au răspuns la această întrebare iar dintre aceştia 32,5% s-au declarat împotriva propunerii.

De asemenea, 67% dintre cei chestionați spun că sunt de acord cu o grevă generală începând din 10 ianuarie 2022.

„Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor! De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut”, arată sindicatele în comunicatul citat de Agerpres.

Sindicatele din învățământ vor decide forma de protest după discuția cu premierul

„În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

În textul întrebării, autorii sondajului au subliniat că în cazul grevei angajaţii din educaţie nu ar primi salariu.

La întrebarea dacă s-au gândit să renunţe la locul de muncă din învăţământ din cauza condiţiilor financiare, un procent de 59,2% dintre cei 32.744 de respondenţi la această întrebare au răspuns pozitiv.

Dintre cei 32.744 de angajaţi din educaţie care au răspuns la chestionar, 92,2% sunt cadre didactice, arată cele 3 federaţii sindicale.

Acestea amintesc că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020, însă Guvernele României au decis prorogarea acordării tranşelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020.

„(…) în prezent, personalul didactic se află în situaţia în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 şi până în prezent, inflaţia a ajuns la aproximativ 11%!”, se precizează în comunicat.

Sindicatele din învăţământ consideră majorarea salarială propusă recent de Guvern drept umilitoare. Conform surselor, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Soția lui Geoană, diagnosticată cu CANCER LA SÂN! Mihaela a detaliat momentul CRUNT în care...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat au fost publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
La limita paranormalului, cu Serghei Mizil. Un câine i-a salvat viața
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Mesajul organizatorilor Neversea dupa scandalul de la Saga Festival 2024: "Vrem să simțim toți asta"....
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Prima misiune NASA cu astronauți într-un habitat marțian simulat a ajuns la final
×