Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că că a formulat două propuneri concrete pentru a acoperi creșterea prețurilor la termoficare, însă actuala guvernare nu a cuprins niciuna din cele două soluții în proiectul de buget pentru anul 2022.
„Eu am venit și cu două propuneri concrete. Pe de o parte, au început niște discuții de acum două luni cu guvernele, cu guvernul anterior și cu actualul Guvern, prin Asociația Municipiilor, pentru că Bucureștiul are o problemă care este a tuturor orașelor care au sisteme de încălzire centralizată”, a declarat Nicușor Dan.
El a afirmat că a solicitat statului român să aloce fonduri de ajutor pentru sistemele centralizate ale localităților.
„S-a dat o lege în Parlament prin care se ajută românii care nu sunt conectați la încălzirea centralizată pe factura la încălzire, nu s-a dat ceva similar pentru sistemele centralizate ale localităților. Aceasta ar fi prima soluție, ca statul să ajute acele mari orașe, orașe și mari orașe, care au sisteme centralizate de încălzire în mod proporțional, că n-am cerut un tratament preferențial pentru București”, a spus edilul Capitalei.
Edilul a subliniat că deși au existat nenumărate presiuni ale primarilor care solicitau ajutoare pentru a putea achita facturile la căldură în orașe, liderii coaliției de guvernare nu au prevăzut în bugetul pentru anul 2022 un astfel de ajutor.
„În mod proporțional, și asta a fost ce au transmis toți primarii la întâlnirea și cu fostul, și cu actualul prim-ministru, și cu toate discuțiile care au avut loc la nivel tehnic. Din păcate, nu există aceasta în proiectul de buget. Chiar vineri a fost o întâlnire a Asociației Municipiilor cu primul-ministru. M-am întâlnit și eu cu conducerea Asociației Municipiilor, erau relativi optimiști. Nu se regăsește în bugetul național acest ajutor”, a explicat edilul.
Totodată, Nicușor Dan a explicat că nu a regăsit în legea bugetului pe 2022 nici propunerea de a gestiona „soarta bucureștenilor” împreună cu Guvernul.
„Așa cum am spus, Primăria Bucureștiului împarte bugetul Bucureștiului cu primăriile de sector – și atunci, dacă împărțim și cumva gestionăm soarta bucureștenilor împreună, această creștere ar trebui să o suportăm împreună, și Primăria Generală, și primăriile de sector, și Guvernul ar fi avut, prin propunerea de lege a bugetului național, mecanismul să facă această împărțire. Nu am regăsit-o nici pe aceasta în legea bugetului”, a adăugat primarul Capitalei.