După ce Vladimir Putin a declarat – în conferința sa de presă anuală – că Rusia cere ”garanții imediate de securitate” din partea SUA şi a NATO pentru a reduce tensiunea de la granița cu Ucraina, Casa Albă a oferit o replică prin Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a administrației prezidențiale.
Acuzațiile lansate de președintele Vladimir Putin – potrivit cărora Occidentul și NATO alimentează tensiunile de granița dintre Rusia și Ucraina – au fost respinse în totalitate, iar Jen Paski a transmis jurnaliștilor prezenți la conferința de presă că doar retorica ”belicoasă” a liderului de la Kremlin generează astfel de tensiuni.
”Ei bine, faptele sunt o chestie simpatică, iar faptele arată clar că unica agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a declarat Psaki în conferinţa de presă zilnică de la Casa Albă, potrivit EFE.
Vladimir Putin a făcut comentarii și la adresa NATO, considerând că Rusia a fost înșelată, de-a lungul timpului, din cauză că au existat cinci valuri de extindere de la Războiul Rece şi până acum.
Jen Paski l-a contrazis pe Putin, amintind că Alianța Nord-Atlantică este ”o alianţă defensivă, nu una agresivă” şi că ”nu există nicio dovadă care să sugereze contrariul”, atât în ceea ce priveşte NATO, cât şi SUA.
Vladimir Putin a îndreptat, de altfel, și un deget acuzator către Ucraina, declarând că este pregătită o ofensivă în Donbas, dar autoritățile ucrainene au infirmat această ipoteză.
”Declaraţia preşedintelui Rusiei privind presupusa pregătire a unei operaţiuni militare ucrainene în Donbas nu corespunde realităţii”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, potrivit UNIAN.
Oleg Nikolenko a mai adăugat că autorităţile de la Kiev ”aspiră exclusiv la pace”.
Rusia a negat un eventual plan de invadare a Ucrainei, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că, de fapt, amenințarea vine din ”tabăra adversă”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis ”îngrijorarea” Rusiei față de o astfel de situație – numărul mare de trupe ucrainene din apropierea graniței -, existând temerea că ”Kievul ar putea încerca să-și rezolve prin forță conflictul cu separatiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei”.
”Rusia nu poate lua nicio măsură pentru detensionare. Am văzut mesajele că peste 120.000 de militari ucraineni au fost dislocați în zona de conflict. Acest lucru ne ridică temerile că sentimentele (n.red. – în Ucraina) în favoarea unei soluții militare la problema Donbass ar putea predomina. Acesta este un aventurism foarte periculos. Toate acestea ne provoacă o îngrijorare profundă, deoarece acest lucru se întâmplă în imediata vecinătate a granițelor noastre”, a precizat Dmitri Peskov, potrivit euronews.com.
Citește și: