USR a atacat la CCR legea bugetului de stat pentru 2022. Când va fi dezbătută sesizarea de neconstituționalitate – DOCUMENT

USR a atacat la CCR legea bugetului de stat pentru 2022. Când va fi dezbătută sesizarea de neconstituționalitate - DOCUMENT
Sursa: CCR
Publicat: 24/12/2021, 18:02
Actualizat: 24/12/2021, 18:04

Reprezentanții Uniunii Salvați România (USR) au depus, vineri, la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare de neconstituționalitate privind legea bugetului pentru 2022, așa cum a anunțat vicepreședintele formațiunii, deputatul Dan Barna, la tribuna Parlamentului, joi, imediat după ce proiectul a fost adoptat de plenul reunit al celor două camere.

USR a transmis, vineri, că a atacat la CCA acest buget care „încalcă un principiu important din Constituție: egalitatea în fața legii. Comunități întregi din România nu au primit niciun leu de la buget și sunt pedepsite de domnii Ciolacu și Cîțu pentru că nu au votat PSD sau PNL”.

Plenul reunit al celor două camere a adoptat proiectul de lege al bugetului pe anul 2022 cu 294 de voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”, iar proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2022, cu 291 de voturi „pentru” şi 119 „contra”.

„S-a adoptat astăzi un buget al clientelismului iresponsabil, un buget al pedepsirii românilor care nu au votat PSD sau PNL, un buget care a aprobat amendamentele extremiştilor şi care nu a aprobat un singur amendament de la USR. USR este în momentul de față singura opoziție democratică din România. Vom ataca acest buget la CCR, pentru că este un buget care discriminează românii și susține doar acea majoritate care a votat PSD sau PNL. USR va ataca la CCR acest buget la CCR, ca să fie foarte clar”, a spus deputatul USR, joi, la tribuna Parlamentului.

Argumentele USR

Sesizarea, semnată de liderul grupului parlamentar al USR din Camera Deputaților și purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a fost depusă vineri și va fi dezbătută de judecătorii constituționali miercuri, 29 decembrie, conform calendarului CCR.

USR a detaliat, într-un comunicat de presă, motivele pe baza cărora a invocat lipsa constituționalității proiectului de lege adoptat de Legislativ:

  • „1) Egalitatea în fata legii, prin nealocarea de resurse financiare proporționale cu necesitatile în Sectorul 1, fără aplicarea mecanismelor și algoritmului de alocare prevăzute în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.
  • 2) Dreptul la învățătură, prin nealocarea banilor necesari pentru transportul local și județean al elevilor la școala, contrar Legii educației nationale nr. 1/2011.
  • 3) Principiul legalității, prin adoptarea unui amendament lipsit de orice motivare și care profită exclusiv partidului din care fac parte inițiatorii (PPU-SL).
  • 4) Principiul bicameralismului, prin adoptarea în ședință reunită a unui amendament care eludează Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, lege organică ce nu poate fi modificată și completată decât separat, mai întâi de către Senat (camera de reflecție) și apoi de către Camera Deputaților (camera decizională).
  • 5) Principiul calității legii, prin caracterul neclar, imprecis ți interpretabil a numeroase prevederi.”

După ce au fost adoptate de Parlament, proiectele au fost depuse la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, pentru un termen de două zile, după care pot fi transmise spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Într-o declarație de joi, după anunțul lui Dan Barna la tribuna camerei pe care o conduce, Marcel Ciolacu, președintele PSD, le-a transmis „nerușinaților de la USR”, printr-un mesaj postat pe Facebook, că orice întârziere a bugetului reprezintă amânarea „nepermis de mult” a măsurilor pentru sprijinirea românilor. Liderul PSD a mai transmis că românii nu se hrănesc cu pancarte şi postări pe reţelele de socializare.

Documentul integral:

Sesizare CCR Buget 2022 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Alain Delon a fost condus pe ultimul drum! Unde a fost înmormântat marele actor: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia