Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a petrecut Crăciunul într-o comună din județul Bacău, unde a fost impresionat de tradițiile locului.
El a descoperit obiceiurile de iarnă din zonă și totodată ”a luat parte” la dansul urșilor. Ambasadorul a făcut parte din ceata urătorilor, a mers la biserică alături de românii și de ceangăii din zonă, și nu în ultimul rând a promovat tradițiile vechi din comuna Palanca.
Acesta a povestit cum trupe de bărbați și femei de diferite vârste, îmbrăcați în piele de urs au dansat pe sunetele tobelor, iar el nu s-a putut abține să nu le fie alături.
”Lucruri pe care le fac ambasadorii (și doar în România): să danseze cu urșii”, a transmis David Saranga pe Facebook.
Saranga a adăugat că dansul urșilor este un obicei care a început în perioada Hadchim, strămoșii romanilor. ”Ursul a fost considerat un animal sacru pentru ei, simboliza cercul vieții și era responsabil pentru performanța anotimpurilor din acest an în tabel”, David Saranga
Ambsadorul Israelului în România a fost plăcut surprins și de bunătatea și ospitalitatea românilor din comuna Palanca. Acesta povestește că într-un moment în care gerul a pus stăpânire pe el, unul dintre localnici văzându-l că tremură, s-a dezbrăcat de haină și i-a oferit-o pentru a se încălzi. ”Când e frig pentru musafiri, românii împart chiar haina cu el”
Ambasadorul nu a scăpat oportunitatea de a face fotografii, dar și câteva filmulețe cu tradițiile din zonă, pe care le-a postat pe pagina de facebook. Cel mai tare a fost impresionat de dansul urșilor. „Doar în România! Dansând cu urșii!”
Pe toată perioada șederii în comuna Palanca, ambsadorul a stat cazat într-un sat plin de istorie, la fel ca și satul Ciughel, greu accesibil cu pasul, unde ambasadorul a fost în Ajunul Crăciunului și a ascultat colinde. În vizita pe meleagurile băcăuane, David Saranga a fost și la Ghimeș, unde a vizitat un grup etnogragic de ceangăi (maghiari de credinţă romano-catolică)
Vizita și cuvintele frumoase ale ambsadorului deprea loculurile neștiute de mulți, i-au adus și mesaje de felicitare. ”Felicitări domnule ambasador pentru perioada petrecută în satul meu natal, Cădărești, promovând tradițiile și obiceiurile din aceste ținuturi românești!”- Ion Cădaru
Înainte de a ajunge în județul Bacău, ambasadorul Israelului în România s-a oprit la Mausoleul de la Mărășești, un sit memorial care conține rămășițele a 5.073 soldați și ofițeri români uciși în Primul Război Mondial și dedicat comemorării Bătăliei de la Mărășești și a membrilor Armatei Române uciși în timpul Primul război mondial.