VIDEO | Adrian Vasilescu (BNR): „Se vorbeşte deja de o a treia criză, care este după colţ”. Care este prognoza care, dacă se va adeveri, ne va produce „multe dureri de cap”

Publicat: 29/12/2021, 17:16
Actualizat: 29/12/2021, 17:18

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a comentat estimările unor analiști care vorbesc de faptul că, după pandemia de COVID-19, lumea ar putea să se confrunte în acest secol cu a treia criză majoră.

„Sfârşim primul an al unui deceniu, deceniul 3 din acest secol, care s-a anunţat de la început foarte complicat şi cu multe semne grele. Lumea a învăţat din istorie că într-un secol se produc maximum două crize mari. Şi iată că în secolul XXI, au trecut doar 20 de ani, s-au produs deja două crize foarte mari şi se vorbeşte deja de o a treia criză, care este după colţ”, a spus Adrian Vasilescu, miercuri, la Antena 3.

„Prognozele, totuși, sunt bune”

Potrivit consilierului BNR, sunt unii analiști care se întreabă dacă nu cumva în anii care vor urma, dacă nu chiar în anul 2022, ne vom reîntâlni cu evenimentele din deceniul 70, care a fost deceniul unei triple crize financiare, cu stagnare economică, inflație și șomaj, ceea ce într-un cuvânt înseamnă „stagflație”.

„Se întoarce cumva stagflația? Ne vom întâlni din nou cu o criză mare? Deocamdată nu știm ce să răspundem. Prognozele, totuși, sunt bune. Bill Gates chiar, despre care se spune că nu a greșit niciodată prognozele, spune că pandemia se va sfârși în 2022. Va fi ultima pandemie, spune el, în 2022, după care anul 2022 va fi anul noii normalități”, a spus Adrian Vasilescu.

„Apare pericolul de a vedea această inflație inflamându-se anul viitor”

Noua normalitate ar începe de la revoluția digitală globală, care a fost grăbită de pandemie, un impact pozitiv al acesteia. „Dar sunt și alte lucruri, mai complicate, de pildă supraîncălzirea economiei și a piețelor financiare. Dacă această prognoză – supraîncălzirea economiei și a piețelor financiare – se va adeveri, ea ne va produce multe dureri de cap în lume și bineînțeles, prin ecou, la noi în țară”, a spus consilierului guvernatorului BNR.

Supraîncălzirea economiei, a explicat Adrian Vasilescu, însemnă creșterea economică care produce inflație, cea care supraîncălzește economia și piețele financiare. De exemplu, America are cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani, iar Banca Centrală Europeană vorbește de o inflație care este cea mai mare de când există zona euro.

„În același timp apare pericolul de a vedea această inflație inflamându-se anul viitor, pentru că, spre deosebire de America, Japonia și alte multe țări, zona euro a plecat de la deflație, deci de la creșterea prețurilor sub 0%, și de atunci merge încontinuu, a trecut ca Rapidul printr-o haltă, pe lângă punctul optim, 2% creșterea inflației, asta își dorește toată lumea. La un moment dat, de la deflație a ajuns la 2%, după care a zburat în sus, mai departe de 4%. BCE are cele mai mari dileme, pentru că se teme să reacționeze împotriva inflației”, a explicat Adrian Vasilescu.

„Nu sunt profet”

Consilierul guvernatorului BNR a evitat să dea o prgnoză personală. „Dacă Bill Gates are dreptate, atunci 2022 va fi nu numai anul în care scăpăm de pandemie, dar va fi şi anul ultimei pandemii. Și atunci vedem… Eu nu aş vrea să dau un sfat din capul meu, pentru că nu sunt profet. Dar sunt mari centre din lume care au făcut analize puternice și una dintre analize se întoarce în trecut. Termenul, cuvântul de ordine spune așa: să deschidem cărțile de istorie să vedem ce s-a întâmplat după fiecare pandemie. Pentu că din 1918, de la criza spaniolă, au tot fost pandemii care au încercat foarte puternic lumea. Şi, în general, după pandemii, au fost comportamente diferite”, a precizat Adrian Vasilescu.

Potrivit consilierului BNR, în prezent foarte multe reviste economice şi foarte multe centre economice se întreabă ce se va întâmpla cu „grămezile de bani” pe care stă populaţia lumii, pentru că a încetinit consumul în perioada pandemiei și a crizei economice aduse de pandemie, când încetineşte consumul se sting motoarele economiei.

Despre eventualitatea schimbării dobânzii-cheie, de la 1,75 la 2%, Adrian Vasilescu a spus că acesta este pentru BNR un subiect tabu, iar răspunsul va fi știut în 10 ianuarie, în prima ședință de politică monetară a băncii centrale a României.

Potrivit estimărilor Comisia Națională de Strategie și Prognoză, preluate în Legea bugetului de stat, pentru 2022, inflația este estimată la 4,7%, pentru finalul anului, cu o medie anuală de 6,5%. Conform datelor oficale, inflația ajunge la 7,7% la sfârșitul anului 2021, cu o medie anuală de 5%.

Legea bugetului de stat pe 2022, propusă de Guvernul Ciucă, este configurată pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,61%, estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, prevăzută pentru anul 2022, cu un vârf în anul 2023 de 5,3% și un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2023-2025. PIB nominal este de 1.317 miliarde de lei.

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2022, aprobat de Parlament joi, declarat, marți, constituțional de CCR, după care promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...