Marea Britanie a aprobat pastila anti-COVID-19 de la Pfizer pentru adulții care au o infecție ușoară până la moderată și care prezintă un risc ridicat de agravare a bolii. Paxlovid este al doilea antiviral ușor de administrat împotriva coronavirusului.
Marea Britanie se străduiește să își consolideze apărarea pe fondul unei creșteri record a cazurilor de COVID-19 în sezonul de iarnă, deoarece varianta Omicron a virusului se răspândește rapid.
Pe baza datelor, pastila, Paxlovid, este cea mai eficientă atunci când este administrată în primele stadii ale COVID-19, a declarat vineri Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA), recomandând ca aceasta să fie utilizată în termen de cinci zile de la apariția primelor simptome.
Pfizer a declarat luna aceasta că Paxlovid a demonstrat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat, iar datele recente de laborator sugerează că medicamentul își păstrează eficacitatea împotriva variantei Omicron a coronavirusului care se răspândește rapid.
MHRA a declarat că lucrează cu Pfizer, care produce unul dintre principalele vaccinuri COVID-19 împreună cu partenerul german BioNTech (22UAy.DE), pentru a urmări eficacitatea Paxlovid împotriva Omicron.
„Avem acum un alt medicament antiviral pentru tratamentul COVID-19 care poate fi luat pe cale orală, mai degrabă decât administrat intravenos. Acest lucru înseamnă că poate fi administrat în afara unui cadru spitalicesc”, a declarat June Raine, șefa MHRA, într-un comunicat.
Paxlovid este alcătuit din două substanțe active care se prezintă sub forma a două pastile separate care se iau împreună de două ori pe zi, timp de cinci zile. Marea Britanie a asigurat peste 2,75 milioane de doze de tratament antiviral.
Pastilele Pfizer fac parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în prezent pentru tratarea HIV, hepatitei C și a altor virusuri, care acționează prin oprirea replicării virusului.
Pastila COVID-19 a rivalului Merck (MRK.N) a fost aprobată de Marea Britanie luna trecută, însă medicamentul a redus doar cu aproximativ 30% spitalizările și decesele în cadrul studiului clinic efectuat pe pacienți cu risc ridicat.