Mai puțin de jumătate din populația adultă rezidentă a României s-a vaccinat împotriva COVID-19, începând de la debutul campaniei naționale, din 27 decembrie 2020, a declarat, miercuri, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță. Procentele sunt mai mici decât mediile la nivel european și global.
Până la acest moment, rata de vaccinare din populația adultă (în vârstp de cel puțin 18 ani -n.r. )cu cel puțin o doză este de 49,4%. Practic ne apropiem de jumătate din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză. Din populația eligibilă, în vârstă de cel puțin 12 ani, populație rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populația totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară Institutul Național de Statistică, este de 41,3%, a spus Valeriu Gheorghiță.
Rata de vaccinare în România, în creștere foarte mică față de ultima raportare, este printre cele mai scăzute din Europa. Conform datelor publicate de CNCAV, până în 16 decembrie, este vorba de 40,7% din populația generală, respectiv 46,5% din populație eligibilă, adică în vârstă de peste 12 ani, și 48,8% din cea adultă, de peste 18 ani.
Campania de vaccinare din România a demarat în aceeași zi la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, dar a fost mai accelerată în UE, în medie. De atunci s-au administrat în blocul comunitar aproape 710 milioane de doze, numărul persoanelor vaccinate cu schema completă ajungând peste 289,3 milioane de euroropeni. Asfel, rata de vaccinare a europenilor, cu schema completă, a ajuns la o medie de 68,5% din populația generală, și de 72,8 cu cel puțin o doză, respectiv 79,8% printre adulți (peste 18 ani), cu schema completă, respectiv 84,1% cu o doză, potrivit ultimelor date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
La nivel global au fost administrate peste 9,28 miliarde de doze, iar 58,6% din populația globului a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, potrivit cifrelor de miercuri ale Our World in Data.