Mai mulți elevi protestează în fața Ministerului Educației. Sunt nemulțumiți de noile criterii de acordare a burselor

Mai mulți elevi protestează în fața Ministerului Educației. Sunt nemulțumiți de noile criterii de acordare a burselor
FOTO - cARACTER ILUSTRATIV / Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 06/01/2022, 11:50
Actualizat: 06/01/2022, 11:58

Mai mulţi elevi protestează, joi dimineața, în faţa Ministerului Educaţiei. Ei sunt nemulţumiţi de noile criteriilor de acordare a burselor școlare.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Asociaţiei Vâlcene a Elevilor şi Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei pentru a protesta împotriva modificării criteriilor de acordare a burselor.

Ei sunt nemulțumiți și din cauza tăierii burselor a peste 700.000 de elevi.

Participanții la miting cer mărirea costului standard per elev.

Elevii strigă: „Vrem bursele înapoi!”, „Elevii vor bursele!”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”.

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, a transmis Asociaţia Elevilor Constanţa.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor contestă modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50.

„Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, potrivit  Consiliului Naţional al Elevilor.

Ce a transmis ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că majorarea pragului mediilor pentru acordarea burselor de merit pentru elevi au fost făcute pentru a  stimula competiția și învățarea. El a precizat că fondul de bursă a crescut de patru ori față de anul 2020.

„Deci numărul beneficiarilor burselor de merit a crescut de trei ori. Unde este tăierea? Fondul de bursă a crescut de patru ori față de 2020 de la 270 de milioane plătiți exclusiv din bugetele primăriilor la peste un miliard plătit de la bugetul de stat. Unde este scăderea?

De la cuantum derizoriu pe care elevii îl cunosc foarte bine ,în multe situații din păcate rușinos, îl calific, de 4 lei pe lună, 6 lei pe lună, 10 lei pe lună burse în anul 2020 la un cuantum de 500 lei bursa de performanță, de 200 lei bursa de merit, de 150 lei bursa de studiu și de 200 lei bursa socială. Unde este scăderea? De la 6 lei, 10 lei la 500 lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul afirmă că este aproape imposibil ca peste 50% din elevii români să medii de peste 8.5, considerând irelevant sistemul de evaluare.

„53% dintre elevii români a luat printr-un sistem de evaluare irelevant note peste 8.50. Dacă dumneavoastră și elevii mă convingeți pe mine că starea învățământului din România este atât de bună încât mai mult de jumătate 53% sunt elevi de top, v-aş ruga să ne uităm în Franța, în Germania, Statele Unite, în Marea Britanie cam câți elevi sunt clasificați ca fiind de top.

Dacă avem mai mult de jumătate elevi de top, de geniu care merită bursă de merit înseamnă că nu avem nicio problemă și stăm mai bine decât orice alt sistem de educație din această lume. Nimeni nu are peste 50% elevi de top!”, a afirmat el.

Cîmpeanu a precizat că acest sistem de burse are menirea să-i premieze pe cei mai buni elevi ai țării și totodată pentru a stimula competiția și învățarea.

Gândiți-vă că 347.000 de elevi care vor beneficia de bursa înseamnă 1 din 4, adică 25%. Bursele de performanță și de merit sunt pentru cei mai buni. Noi stimulăm competiția și învățarea! Pentru toți ceilalți există bursă de studiu, bursa socială, bursa profesională, bursa bani de liceu, există burse pentru toată lumea. Doar că meritul trebuie să fie definit într-un sens corect nu putem da curs acestei solicitări de a da burse de merit pentru mai mult de jumătate din elevii României.

Ministrul a afirmat că nu va promova un sistem pe principiul „comunist” – „dați mai puțin ca să ajungă la toată lumea”

„Nu sunt și nu voi fi, cu orice preț, adeptul principiului comunist dați mai puțin ca să ajungă la toată lumea! Practic, se solicită să revenim la bursele acela de 6 lei, 8 lei pe lună ca să primească fiecare elev bursă de merit și să spunem că 6 lei pe lună este bursă de merit. Nu asta nu am să o fac”, a conchis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...