„Escrocul cu o mie de fețe”, așa cum este cunoscut Sorin Alin Verincianu, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava la 5 ani, 7 luni și 156 de zile de închisoare, după ce s-a recomandat drept procuror DIICOT și a păcălit cu 11.500 de euro un pastor neoprotestant din Suceava.
Verincianu este cunoscut drept unul dintre cei mai prolifici escroci români, după ce a comis zeci de înșelăciuni și s-a recomandat preot, procuror DIICOT, inspector sanitar sau jurnalist. Îmbrăcat în haine preoțești a ajuns să oficieze o slujbă de înmormântare, iar în calitate de „procuror” a făcut inclusiv o percheziție.
Absolvent al unei şcoli profesionale de prelucrare a lemnului, Sorin Alin Verincianu a crezut, în adolescență, că l-a găsit pe Dumnezeu și a mers la o mănăstire din județul Neamț.
Acolo, tânărul a văzut cum se oficiază slujbe, cum se fac donații pentru Biserică și cum se realizaează strângerile de fonduri și s-a gândit că ar putea să devină bogat.
Acesta a plecat de mănăstire cu un rând de haine bisericești, o Biblie și o cruce. Sub numele „monahal” de Verincianu Lavrentie, a falsificat o delegaţie emisă de către un arhimandrit inexistent și s-a apucat să strângă donații pentru ridicarea unei biserici. Ba mai mult, îmbrăcat în straie preoțești se pregătea chiar să oficieze o slujbă de înmormântare, însă a fost prins de Poliție înainte să-i cânte Prohodul bietului răpostat.
Sorin Alin Verincianu a găsit înțelegere din partea anchetatorilor, în condițiile în care fapta sa a fost considerată drept una cu pericol social scăzut. Ca urmare, tânărul s-a implicat într-un lung șir de înșelăciuni, comise sub diverse identități, motiv pentru care a fost supranumit „Escrocul cu o mie de fețe”.
Sub pretextul că ar fi reporter Pro Tv, acesta a încercat să șantajeze mai mulți politicieni, dar și fețe bisercești. Potrivit presei locale, acesta ar fi încercat să le şantajeze pe măicuţele de la Dragomirna, Probota şi Voroneţ, cărora le-ar fi spus că deţine imagini cu ele, filmate cu o cameră ascunsă, în care vorbesc urât cu turiștii. Tot în calitate de reporter al postului amintit, bărbatul a încercat să șantajeze politicieni, directori de spitale, dar și pe interpretul de muzică populară Alexandru Recolciuc.
O altă victimă a fost și Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru de la Cluj, căruia i-ar fi cerut bani pentru un interviu, după ce, în prealabil, i-a spus la telefon că este angajat al Radio Trinitas. Părintele și-a dat însă seama că este ținta unei înșelăciuni, după ce a constatat că, așa-zisul reporter, nu era coerent.
Verincianu, spun anchetatorii, cerea sume mici de bani, în așa fel încât șansele ca victimele să renunțe la plângere să fie cât mai mari. În acest sens, sumele solicitate de falsul reporter porneau de la 250 de lei și ajungeau până la 150 de euro, în funcție de statului social al persoanei înșelate.
După ce a fost, pe rând, preot și jurnalist, Verincianu a trecut la un alt nivel și a devenit „procuror DIICOT”. Și-a făcut rost de un girofar cu lumini roșii și albastre, după care și-a falsificat o legitimație.
Astfel dotat, bărbatul a descins în lăcașul de cult în care oficia slujbe un pastor neoprotestant din Vicovu de Jos. Escocul a intrat cu mașina în curte având girofarul pornit. După ce a coborât, a fluturat o legitimație falsă și a anunțat că este procuror DIICOT și are un mandat de perheziție. După ce s-a prefăcut că ar căuta ceva anume, acesta a anunțat că percheziția a luat sfârșit.
Ulterior, Verincianu l-a contactat pe pastor, despre care știa că are un proces vechi de aproximativ 7 ani cu niște rude și l-a convins că îl poate ajuta, în condițiile în care, în timpul liber, lucrează ca avocat.
Sorin Alin Verincianu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Suceava, la 5 ani, 7 luni și 156 de zile de închisoare, prin contopirea unor resturi mai vechi și plata către pastor a sumei de 11.500 de euro.