Portugalia a decis să permită reînceperea cursurilor în școli săptămâna viitoare și redeschiderea cluburilor de noapte începând cu 14 ianuarie, în pofida unei creșteri record a numărului de infectări cu coronavirus.
Decizia a fost luată ca urmare a faptului că mulți specialiști susțin că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mai contagioasă, dar cu un risc mult mai scăzut de spitalizare, informează ziare.com.
„Este evident că varianta Omicron este mai puţin severă (…) vaccinarea a fost eficientă împotriva ei. De aceea, avem un număr mult mai mic de spitalizări, mai puţine persoane la ATI şi decese” , a declarat prim-ministrul Antonio Costa într-o conferinţă de presă.
Începând de luni, doar persoanele infectate și cele care locuiesc cu ele vor trebui să stea în izolare, dar cei care au primit doza booster de vaccin vor fi scutiți de izolare.
Școlile se vor redeschide începând de luni, dar ordinul referitor la munca de acasă, care a fost impus înainte de Crăciun, rămâne în vigoare până pe 14 ianuarie.
Din 14 ianuarie se vor putea redeschide și barurile și cluburile de noapte, dar clienții vor trebui să prezinte un test negativ. Testul negativ va fi în continuare obligatoriu pentru cursele cu avionul.
Varianta Omicron a ajuns în Portugalia – ţară cu una din cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, 89% cu schema completă – în noiembrie, alimentând o creştere a numărului de infectări. Acestea au atins miercuri un record de 40.000 de cazuri noi.
Autorităţile au raportat miercuri 14 decese din rândul bolnavilor cu COVID-19, un bilanţ mult inferior celui de peste 300 de decese consemnate zilnic la precedentul vârf al epidemiei, la sfârşitul lui ianuarie 2020, când campania de vaccinare de-abia demarase.
În spitale se află acum 1.251 de pacienţi cu COVID-19, comparativ cu un vârf de 6.869 la 1 februarie 2020.
Autoritățile din Portugalia au anunțat în decembrie că vor începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, prioritate având micuţii cu comorbidităţi, care sunt şi cei mai vulnerabili în contractarea virusului şi dezvoltarea de complicaţii.
În prezent, cinci ţări europene au anunţat intenţia de a vaccina copiii cu vârste între 5 şi 11 ani: Croaţia, Germania, Grecia, Ungaria, Spania și Austria, care a anunțat că nu mai așteaptă avizul UE și începe vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani.