Omicron va infecta mai mult de jumătate dintre europeni, în următoarele șase, opt săptămâni, infecția cu COVID-19 nu ar trebui tratată încă asemenea unei boli endemice, așa cum este gripa, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Europa a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi, raportate în prima săptămână a anului 2022, ceea ce reprezintă mai mult decât dublarea într-o perioadă de două săptămâni, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-o declarație de presă, citată de Reuters.
„În acest ritm, Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății estimează că peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele șase, opt săptămâni”, a spus Kluge, referindu-se la un centru de cercetare de la Universitatea din Washington.
Un număr de 50 din 53 de țări din Europa și Asia Centrală au înregistrat cazuri de infectare cu Omicron, a precizat oficialul OMS.
Cu toate acestea, apar dovezi că Omicron afectează tractul respirator superior mai mult decât plămânii, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare. OMS a avertizat că sunt încă necesare mai multe studii pentru a demonstra acest lucru.
Precizările oficialului OMS vin după ce, luni, prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că ar putea fi timpul să schimbe modul în care este abordarată infecția cu COVID-19 și să se raporteze la boală asemănător gripei, deoarece letalitatea acesteia a scăzut. Acest lucru ar presupune tratarea virusului ca o boală endemică, mai degrabă decât ca o pandemie, fără a înregistra fiecare caz și fără a testa toate persoanele care prezintă simptome.
Acest lucru nu este posibil încă, a subliniat managerul OMS în Europa, Catherine Smallwood, la conferința de presă, adăugând că endemicitatea necesită o transmitere stabilă și previzibilă.
„Avem încă enorm de multă incertitudine și un virus care evoluează destul de repede, impunând noi provocări. Cu siguranță nu suntem în punctul în care putem să-l numim endemic”, a spus Smallwood.