FOTO | Fascinanta poveste a mormântului lui Sergiu Nicolaescu. Regizorul se odihnește lângă adevăratul „Comisar Moldovan”. Au trecut nouă ani de la dispariția marelui actor

FOTO | Fascinanta poveste a mormântului lui Sergiu Nicolaescu. Regizorul se odihnește lângă adevăratul „Comisar Moldovan”. Au trecut nouă ani de la dispariția marelui actor
Foto: Mediafax / Gândul
Publicat: 13/01/2022, 11:42

Luna aceasta s-au împlinit nouă ani de la dispariția lui Sergiu Nicolaescu, decedat pe data de 3 ianuarie 2013, la vârsta de 83 de ani. Marele actor și regizor a fost incinerat, apoi, după aproape un an, urna cu cenușa acestuia a fost depusă într-un cavou din Cimitirul Bellu Militar, acolo unde se odihnește și legendarul polițist Gheorghe Cambrea. Cel din urmă a fost unchiul lui Sergiu Nicolaescu și sursa de inspirație a regizorului pentru celebrul personaj „Miclovan”, apoi „Moldovan”.  

În jurul morții lui Sergiu Nicolaescu s-au creat acum nouă ani controverse foarte mari, la scurt timp după dispariția sa. Primul șoc pentru opinia publică – obișnuită cu „spectacolul” înmormântărilor –  a fost anunțul incinerării regizorului, căruia nu i s-a mai organizat tradiționala slujbă de înhumare, ci o ceremonie sobră la Crematoriul Vitan, la care a participat și fostul președinte Ion Iliescu.

Ulterior, după incinerare, s-a creat un mister foarte mare legat de locul depunerii urnei cu cenușa lui Sergiu Nicolaescu. Abia după 11 luni, în decembrie 2013, urna a fost depusă într-un cavou din Cimitirul Bellu, după cum anunța văduva omului de film.

În realitate, urna fusese depusă într-un loc de veci discret de la marginea Cimtirului Bellu Militar, locație diferită de cea în care sunt înmormântați marii actori români. În acest loc se odihnea încă din anii ’70 legendarul polițist Gheorghe Cambrea, unchiul regizorului.

Sergiu Nicolaescu și-a dorit să fie îngropat lângă unchiul său, legendarul polițist Gheorghe Cambrea

Gheorghe Cambrea, fratele mai mic al mamei lui Sergiu Nicolaescu, a fost un polițist care alături de celebrul Eugen Alimănescu s-a luptat cu bandele de gangsteri extrem de periculoși din România anilor ’40.

Regretatul regizor a declarat în mai multe rânduri că unchiul său l-a inspirat în celebra serie de filme cu comisarul „Miclovan” / „Moldovan”: Cu mîinile curate (1972),  Ultimul cartuș (1973), Un comisar acuză (1974), Revanșa (1978), Duelul (1981) și apoi Supraviețuitorul, din 2008.

Gheorghe Cambrea și nepotul său Sergiu Nicolaescu se odihnesc în același mormânt. Mai multe imagini, în GALERIE FOTO

„Unchiul meu era Gheorghe Cambrea. Era un tip care arăta foarte bine. Era cel puțin de statura mea. Avea mașină, un Buick, la fel cum aveam și eu în filme. Știa să vorbească două dialecte românești perfecte: unul golănesc și unul de domn (…) Vedeți pantofii mei? Îmi place să port modelul acesta tocmai fiindcă erau preferați de unchiul meu, pantofi cu o liră cusută pe vârf, era încălțămintea agreată de comisarul-șef Gheorghe Cambrea, fratele mamei. Unchiul meu a stat la baza realizării personajului Miclovan și apoi a comisarului Moldovan”, declara Sergiu Nicolaescu, în urmă cu peste 15 ani.

Potrivit spuselor regretatului regizor, Gheorghe Cambrea a fost arestat şi închis în anul 1950, la vârsta de treizeci de ani, şi a făcut puşcărie politică la Făgăraş, apoi a murit la începutul anilor ’70.

Tudorel Butoi: „Cambrea a fost un mare polițist”

Despre Gheorghe Cambrea, psihologul criminalist Tudorel Butoi spune că era „un mare polițist”.

„Gheorghe Cambrea este cunoscut ca un fost mare polițist. Generația din care fac eu parte a auzit foarte bine de el. Acest comisar a fost un profesionist, la fel ca alți mari polițiști, precum Dumitru Ceacanica sau Alimănescu.

Pe vremea lui Cambrea se făcea școală de poliție, agenții erau selecționați și după înălțime, după forță, viteză și reacție, nu după al cui nepot ești. Gheorghe Cambrea a făcut parte dintr-o generație de polițiști care și-au făcut pe deplin datoria. La vremea aia, Cambrea și colegii lui cochetau cu cei de la FBI, cu polițiștii anglo-saxoni, pentru că gangsterii noștri nu au fost de mucava, ei spărgeau bănci, făceau tot felul de jafuri foarte mari, cu crime. Alimănescu, de exemplu, cu o mână îi împușca, cu o mână le dădea pașapoarte, să plece din România. Mulți gangsteri au făcut carieră și în America. Unul dintre ei a fost șoferul lui Al Capone”, a declarat Tudorel Butoi pentru Gândul.

„Asculta poveștile din acele vremuri, când Alimănescu dădea cu grenade în criminali și borfași”

Potrivit criminalistului, Sergiu Nicolaescu a trăit în umbra legendarului său unchi.

 „Fără îndoială, copilul Sergiu Nicolaescu, trăind în umbra acestui unchi pe care îl vedea îmbrăcat în uniformă, îl vedea că se duce în misiune, că vine victorios din misiune, în lupta cu gangsterii. Asculta poveștile din acele vremuri, când Alimănescu dădea cu grenade în criminali și borfași. Sergiu Nicolaescu și-a format astfel o imagine despre unchiul său. O imagine a unui bărbat brav, cutezător, pregătit”, mai afirmă profesorul Tudorel Butoi.

Datorită acestui atașament față de unchiul său, Sergiu Nicolaescu nu și-a dorit să fie îngropat la Târgu Jiu, în orașul natal, ci în București, chiar în cripta în care se odihnește și legendarul polițist.

Mormântul din Bellu Militar, discret și îngrijit

Între timp, aici a fost înmormântată și Iolanda Nicolaescu, sora regizorului, care a murit în 2017, la vârsta de 90 de ani. Și ea a fost foarte atașată de fratele mamei, dar și de Sergiu, de aceea și-a dorit ca somnul de veci să-l ducă alături de ei, la Bellu Militar.

Zilele trecute, la 9 ani de la dispariția lui Sergiu Nicolaescu, locul de veci era unul curat și îngrijit, pe mormânt fiind așezat un buchet elegant cu flori naturale.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?