Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24, că în acest moment sunt negocieri accelerate cu producătorii antiviralelor inovative, iar acestea vor fi utilizate numai la recomandarea medicului specialist, întrucât au efecte adverse foarte serioase. Medicul atrage atenția că medicamentul Favipiravir, consumat fără atenta supraveghere a unui medic poate să afecteze foarte serios fertilitatea atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor.
„Avem negocieri accelerate cu cei doi producători ai antiviralelor inovative, încercăm să obținem într-un timp cât mai scurt aceste antivirale și să le putem utiliza atunci când avem un număr mare de cazuri și există persoane cu comorbidități sau cu forme de boală medie care ar putea să beneficieze”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul spune că antiviralele orale sunt recomandate persoanelor care sunt în prealabil evaluate de un medic specialist, pentru că au și un efect toxic pe lângă cel terapeutic. Tratamentul va fi administrat cu precauții, cu rețetă, cu un regim special care să prevină abuzul și utilizarea neconformă, a spus ministrul.
Rafila atrage atenția populației să nu consume medicamentul Favipiravir fără recomandare medicală, întrucât efectele adverse pot provoca daune importante corpului uman, ducând chiar la infertilitate.
„Efectul lor este foarte serios, mai ales în cazul Favipiravir”, a spus Rafila la Digi24, subliniind că aceste medicamente nu se iau preventiv.
Antiviralele au efecte adverse pentru că mecanismul prin care un virus se multiplică este un mecanism care utilizează „mașinăriile din celulele noastre”.
„În momentul în care vrei să-l oprești, îți oprești propria mașinărie la nivelul celulelor. Poate să afecteze foarte serios spermatozoizii și ovulele, efectele teratogene se referă la efecte asupra unei potențialei sarcini”, a explicat ministrul, care a vorbit și de efecte hepatotoxice.