Agentul care a ucis-o pe Raisa, o fetiță în vârstă de 11 ani și a accidentat-o grav pe prietena ei, după ce le-a lovit cu mașina de serviciu, purta, la momentul accidentului, o vestă reflectorizantă care face parte din uniforma Poliției Rutiere. Agentul nu avea atribuții pe linie de poliție rutieră, iar în spațiul public au apărut informații conform cărora acesta preda copiilor lecții de educație rutieră.
Acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, agentul Constantin Popescu purta, la momentul tragicului accident, o uniformă a Poliției Rutiere.
Potrivit primelor imagini surprinse de martorii accidentului, agentul apare îmbrăcat cu o geacă cu benzi reflecorizante plastificate, care nu fac parte din uniforma polițiștilor de ordine publică decât în cazul în care au atribuții de poliție rutieră. Ori, surse din Poliție au explicat, pentru Gândul, că agentul Popescu nu avea astfel de atribuții.
Surse citate de Antena 3 au menționat că bărbatul era astfel îmbrăcat pe motiv că urma să ajungă la Școala Gimnazială numărul 13, unde trebuia să predea copiilor lecții de educație rutieră.
De altfel, Constantin Popescu fusese făcut, recent, polițist de proximitate, iar cursurile de educație rutieră ar fi fost trecute în fișa postului.
Legat de acest incident, au existat o serie de contradicții în declarațiile oficiale făcute de autorități. la scurt timp după producerea tragediei, în spațiul public au apărut relatări ale unor martori care au menționat că agentul și-ar fi schimbat uniforma. Dacă inițial, surse din Poliție au explicat că, la fața locului, se adunase o mulțime furioasă și exista riscul ca acesta să fie linșat, polițiștii au anunțat, ulterior, că agentului i se făcuse frig.
În acest sens, șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, a răspuns jurnaliștilor care au încercat să clarifice gestul colegilor polițistului de a-l acoperi cu o altă haină, imediat după accidentul în care Raisa și-a pierdut viața. Berechet spune că „s-a încercat protejarea sa”, având în vedere temperaturile de afară și nicidecum o mușamalizare, așa cum s-a vehiculat în rândul opiniei publice.
„Având în vedere temperaturile de afară, să știți că s-a încercat cumva protejarea polițistului. Nu s-a încercat sub nicio formă… (n.r. mușamalizarea identității) Să nu aveți vreo rezervă cu privire la faptul că polițiștii care au ajuns primii la fața locului au încercat acest lucru”, a spus Berechet.
Referitor la locul spre care se îndrepta agentul la momentul groaznicului accident, Poliția Capitalei a anunțat că acesta trebuia să rezolve o solicitare venită din parte Serviciului pentru Evidența Persoanelor.
„Din datele puse la dispoziție, până la acest moment, de către subunitatea de poliție, rapoartele polițiștilor și verificările efectuate de structura de control intern, a reieșit că pe parcursul zilei de 13 ianuarie, polițistul în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a participat, conform unui plan de acțiune, la verificări privind modul în care sunt respectate prevederile privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, verificări ce au avut loc la patru unități de învățământ.
Ulterior, polițistul s-a deplasat pentru soluționarea unor lucrări, verificări solicitate de către structura de evidență a populației.
Polițistul nu se îndrepta spre vreo unitate de învățământ și nu urma sa susțină vreun curs.
La nivelul Poliției Capitalei structura abilitată sa desfășoare cursuri de educație rutieră este Biroul Educație Rutieră din cadrul Brigăzii Rutiere.
Polițiștii din cadrul secțiilor, alături de structura de prevenire de la nivelul Poliției Capitalei, pot și desfășoară activități de educație antiinfractională”, a anunțat Poliția Capitalei.