La Iași a fost înregistrat primul deces la o persoană suspectată de infectare cu tulpina Omicron. Este vorba de o femeie în vârstă de 76 de ani, nevaccinată și cu alte probleme de sănătate.
Pacienta era internată de peste zece zile la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, inițial pe zona roșie a spitalului, însă pentru că starea de sănătate s-a agravat, a fost transferată la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
„A avut nevoie de suport din punct de vedere al oxigenoterapiei și a susținerii funcțiilor vitale în ATI. Evoluția depinde de la un organism la altul și în funcție de comorbiditățile fiecăruia”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, pentru Gândul.
Acesta a mai precizat că până în momentul de față s-au confirmat toate suspiciunile existente de infectare cu tulpina Omicron.
În Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul unității medicale sunt analizate zilnic probe prelevate de la pacienții depistați COVID pozitiv. Spre exemplu, inclusiv astăzi s-au prelucrat 300 de probe, iar 95% dintre acestea sunt suspiciuni de infectare cu tulpina Delta. Acestea sunt trimise mai departe pentru secvențiere la București.
Specialiștii spun că, de câteva zile, se observă o creștere constantă a numărului de cazuri depistate în județ, dar și al prezentărilor din triajul spitalului. Conform raportării Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 463 de cazuri noi.
Din cele aproximativ 60 de persoane care ajung în fiecare zi în triajul Spitalului de Boli Infecțioase, 10% ar avea nevoie să fie internate, fiind un procent mai mic comparativ cu cel din valurile anterioare, când tulpina Delta era cea dominantă.
„Pacienții pot să fie tratați și la domiciliu, mai ales cei cărora le ridicăm suspiciunea înaltă de infectare cu Omicron. Noi le explicăm, iar dacă într-adevăr au nevoie să fie internați, le explicăm riscurile bolii”, a completat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Specialiștii ieșeni recomandă în continuare vaccinarea, având în vedere că studiile efecuate în Africa de Sud, acolo unde s-a identificat tulpina Omicron, arată că cei vaccinați cu două doze dezvoltă o formă ușoară a bolii, iar cei care fac și doza a treia, cea „booster”, pot fi chiar asimptomatici.
Toţi pacienții internaţi de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi sunt nevaccinaţi, a declarat medicul Florin Roșu, care precizează că valul Omicron va debuta la finalul lunii ianuarie.
Potrivit acestuia, la spitalul din Iași sunt peste 20 de internări cu COVID-19, deşi în continuare majoritatea cazurilor nou depistate beneficiază de tratament în ambulatoriu şi sunt în izolare acasă.
„Dat fiind faptul că laboratorul nostru este şi centru de screening pe regiunea Moldovei, foarte bine dotat din punct de vedere tehnic, până acum probele trimise la «Cantacuzino» s-au confirmat. Deci, aşa cum am preconizat şi cum arată cifrele, la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, debutează valul Omicron. Deocamdată, mai există cazuri de infecţie cu tulpina Delta. Puține, dar sunt”, a spus dr. Florin Roşu, pentru Ziarul de Iași.