Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a publicat miercuri un comunicat de presă cu referire la acuzațiile de plagiat aduse de jurnalista Emilia Șercan în ceea ce privește doctoratul premierului Nicolae Ciucă.
Potrivit reprezentanților CCIR, aceste acuzații vin într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere social și economic pentru România, când stabilitatea țării ar trebui să fie pe primul loc.
Prin intermediul comunicatului, denumit sugestiv „Je suis Ciucă” („Eu sunt Ciucă”, o referire la celebrul slogan „Je suis Charlie”, n. red.), CCIR susține că șeful Guvernului ar trebui să fie judecat „pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani”.
„Față de acuzațiile de plagiat aduse primului-ministru Nicolae Ciucă, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) face următoarele precizări:
Constatăm, nu cu surprindere, că în această perioadă de profunde încercări, când coerența și stabilitatea ar trebui să fie cuvintele de ordine, sădirea discordiei, scandalul și stigmatizarea sunt profesiuni de credință pentru unii.
Chiar dacă nu facem politică, considerăm, și știm că și mediul de afaceri și antreprenorii pe care îi reprezentăm simt la fel, că, la timpurile grele pe care le traversăm, România are nevoie de stabilitate politică și guvernanță, dacă vrem să avem parte de redresare și reconstrucție economică.
Dacă vrem stabilitate și predictibilitate, atunci să-l judecăm pe premierul Ciucă pe baza acțiunilor și rezultatelor din postura de șef al Guvernului și nu pentru ce a făcut sau nu acum 19 ani”, se arată în comunicatul CCIR.
Mai mult, reprezentanții Camerei de Comerț spun că astfel de dezvăluiri reprezintă „atacuri și scandaluri sterile”, care ar fi provocate de „destabilizatori”.
Instituția adaugă că îl susține în continuare pe premierul Ciucă, în pofida informațiilor potrivit cărora ar fi plagiat grosolan în lucrarea sa de doctorat.
„Știm și o spunem răspicat că românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori, și că tot ce aceștia așteaptă este o guvernare care să-și facă treaba și să fie lăsată să și-o facă.
Ne-am săturat de atacuri și scandaluri sterile, de instabilitate și destabilizatori.
Cu ce și cui ajută un nou scandal (de plagiat) acum când presiunile zilei de azi ne fac să nu știm ce va fi mâine – vrem cu toții ca Statul să facă și să dreagă, însă, în continuu, îi tragem frâna de mână.
Am stat destul pe loc, blocați în propria neputință și ipocrizie, vrem să mergem înainte. Cu scandaluri nu mergem.
Camera de Comerț și Industrie a României merge înainte cu Nicolae Ciucă, primul-ministru al Guvernului României !”, mai adaugă instituția în comunicat.
Jurnalista Emilia Șercan susține că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar cuprinde părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marți, o precizare de presă referitoare la informațiile publicate de jurnalistă.
„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare”, a anunțat premierul Ciucă.
Universitatea Națională de Apărare „Carol I”(UnAp) a anunțat, marți, că a inițiat demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Cererea a fost făcută chiar de către prim-ministru