Aeroportul „Delta Dunării” din Tulcea continuă să se confrunte cu o lipsă de pasageri, în pofida investițiilor considerabile realizate de către Consiliul Județean.
Astfel, potrivit Dobrogea Live, în 2021, doar 73 de pasageri au folosit acest aeroport, care s-ar dori a fi „poarta de intrare” în Delta Dunării pe cale aeriană.
În clasamentul celor 14 aeroporturi regionale din România, realizat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, în 2021, Aeroportul Tulcea este ultimul.
Clasamentul este condus de Aeroportul Cluj-Napoca, cu 1,46 milioane de pasageri, din totalul de 4,3 milioane de pasageri care au tranzitat aeroporturile regionale din țară.
Nici Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța, aflat în apropierea celui din Tulcea, nu stă prea bine la acest capitol, fiind pe locul 10, cu doar 53.465 de pasageri.
Conform Autorității Aeronautice, 4,3 milioane de pasageri au fost înregistrați în anul 2021 pe 14 aeroporturi regionale din România.
Aeroportul din Tulcea s-a înfiinţat în anul 1952, iar din 1973 acesta funcţionează pe actualul amplasament. În anul 2009, instituția aflată în subordinea Consiliului Judeţean a primit statutul de aeroport internaţional, iar numele aeroportului a devenit „Delta Dunării”.
În 2020, Consiliul Județean Tulcea a implementat și finalizat două proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea suprafețelor de mișcare, extinderea pistei și a platformei de îmbarcare – debarcare a aeroportului.
Deși se află într-o zonă cu un potențial turistic uriaș, în ultimii ani, Aeroportul Tulcea a fost tranzitat de un număr infim de pasageri.
Chiar dacă pare de necrezut, numărul de pasageri înregistrat în 2021 este mai mult decât dublu față de cel din 2020. Pe tot parcursul anului 2020, doar 30 de persoane au tranzitat aeroportul tulcean, însă, cel mai probabil, pandemia de COVID-19 a influențat numărul de pasageri.
În 2022, Consiliul Județean își propune să înceapă lucrări de extindere a aerogării, lucrări care ar urma să fie gata în 2023. Instituția ar urma să investească 24 de milioane de euro, astfel încât 200 de pasageri să poată accesa simultan terminalul. Fluxul actual de călători este de doar 50 de pasageri pe oră, informează airlinestravel.ro.