Proiectul de modificare a schemei de ajutor pentru reducerea facturilor la energie electrică și gaze naturale – pentru ultimele două luni din cea actuală – a fost finalizat și pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei, vineri, termenul-limită impus de șeful Guvernului pentru ca aceasta să poate fi adoptată, prin ordonanță de urgență, săptămâna viitoare.
Ministerul Energiei a anunțat, vineri, că proiectul noii scheme – Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021/2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării” – a fost postat spre consultare. Aceasta ar urma să se aplice din 1 februarie, până în 31 martie.
„Rog ministrul de Finanțe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriarului și Turismului, ministrul Justiției și ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conținut, astfel încât la Ministerul Energiei, bineînțeles cu sprijinul domnului secretar general să finalizăm această ordonanță să putem să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineața, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această ordonanță de urgență”, a subliniat premierul, miercuri, la debutul ședinței de Guvern.
Pe scurt, pentru consumatorii casnici:
Pe lângă plafonare, pentru clienţii casnici se acordă compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.
Compansațiile se acordă dacă clienții se încadrează în noi plafoane, mai mari, dar nu se precizează dacă sunt valabile din 1 noiembrie 2021 sau 1 februarie 2022.
Pentru consumatorii non-casnici se aplică actualele/vechile plafoane ale pentru casnici:
Printre beneficiarii non casnici intră toate companiile, cu excepția celor care au primit ajutor prin schema de compensare a emisiilor cu efect de seră.
Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, a fost aprobată de Camera Deputaților, for decizional, în 27 octombrie 2021 și a intrat în vigoare în 29 octombrie.
Înainte de modificările adoptate de Senat și comisiile Camerei Deputaților, conform notei de fundamentare a OUG 118/2021, impactul bugetar al OUG privind compensările era estimat la aproximativ 522 milioane de lei pentru anul 2021 și aproape 783 milioane de lei pentru lunile aferente anului viitor, deci aproximativ 1,3 miliarde de lei. Schema este în curs de modificare, conform deciziilor din ședința coaliției de luni, anuțate de premierul Nicolae Ciucă, impactul bugetar pentru cele două luni vizate – februarie – martie 2022 – ar fi de aproximativ 3 miliarde de lei.
Pentru punerea în aplicare a noii scheme, după adoptare, trebuie schimbată și legislația secundară, respectiv ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor OUG.
Draft FINAL OUG Modif L259 by Gandul.info on Scribd