Cristian Apetrei, un cercetător român stabilit în SUA, critică măsurile impuse de Ministerul Sănătății din România. „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât 286.500 de testări ”
Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie Universitatea din Pittsburgh, spune că „testele gratuite nu sunt decât un vector de transfer al banilor de la buget în nişte buzunare încăpătoare”.
„Masca nu trebuie să fie perfectă pentru ca să rupă lanţul de iubire între SARS-CoV-2 şi gazda lui geto-dacică. Vreau să reiterez că nu sunt un taliban al măştii. Cred, şi am repetat chestia asta ad nauseam, că este excesiv să ceri oamenilor să poarte masca în toate spaţiile deschise. În aer liber, transmisibilitatea SARS-CoV-2 este de 17-19 ori mai redusă decât în încăperi (încă nu ştim datele legate de Omicron)…. O mască purtată corect este o acţiune net, dar net mai eficientă decât 286.500 de testări inutile”, afirmă dr. Cristian Apetrei.
Acesta spune că, până la urma urmei, fiecare individ trebuie să se protejeze pe sine.
„Pe de altă parte, instituţiile (locul de munca, clubul, scoală, mallul, biserica) trebuie chemate să contribuie la respectarea regulilor. În loc să implementam principii draconice pe care nu le respecta nimeni, ar fi mult mai eficient să explicam clar şi simplu ştiinţă, şi să adoptam masuri commensurate cu riscurile. Şi mai ales să le implementam eficient”, consideră cercetătorul.
În loc facă focuri de artificii cu teste inutile gratuite suportate cu o generozitate debilă de la buget, Ministerul Sănătăţii mai bine ar lua măsuri să furnizeze măşti gratuite, în special pentru mediile la risc, precizează el.
Ar fi mult mai simplu şi mai ieftin pentru bugetul statului să furnizeze măşti gratuite copiilor în şcoli-locul cel mai vulnerabil în acest moment. Sau la biserică. Sau la spital. Altfel, testele gratuite nu sunt decât un vector de transfer al banilor de la buget în nişte buzunare încăpătoare”, a mai scris medicul Cristian Apetrei.