Oamenii de afaceri din Rusia se pregătesc pentru un posibil conflict militar, pierderi de miliarde de dolari și noi runde de sancțiuni occidentale dure, în disperare tăcută – incapabilă să influențeze cursul evenimentelor și nedorind să vorbească în public, au declarat proprietarii și reprezentanții mediului de afaceri pentru The Moscow Times.
Piața bursieră rusă a înregistrat un declin abrupt în ultimele săptămâni, iar valoarea rublei s-a prăbușit la un minim aproape istoric, în condițiile în care impasul dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina nu dă semne de diminuare.
„Acest subiect a devenit brusc principalul punct de conversație între oamenii de afaceri ca mine – nu oligarhii, ci rușii de succes aflați chiar sub ei”, a declarat un bancher veteran senior de la o firmă privată, vorbind sub rezerva anonimatului.
„Suntem bogați și avem multe de pierdut. Mulți dintre noi au case secundare în Europa, avem permise de ședere în Occident, așa că suntem foarte investiți în acest lucru”, a adăugat el.
Niciuna dintre personalitățile de rang înalt din mediul de afaceri sau persoanele cu averi mari pe care The Moscow Times le-a contactat nu a fost pregătită să vorbească în mod public despre opiniile lor cu privire la consecințele economice ale crizei diplomatice și posibila alunecare spre război.
Rușii bogați au fost deja grav afectați, rubla scăzând brusc în ultimele săptămâni și o prăbușire a pieței bursiere care a șters 150 de miliarde de dolari din valoarea companiilor de top din Rusia.
Dar, în ciuda amenințărilor SUA cu sancțiuni care ar putea „devasta” economia rusă și a perspectivei interdicțiilor de călătorie și a înghețării activelor pentru cei aflați în vârful scării corporative a țării, aproape că nu a existat niciun protest public, nicio îngrijorare, nicio împotrivire sau chiar nicio discuție despre daunele economice ale unei confruntări militare.
„În timp ce nimeni nu dorește război, nu vă așteptați ca marile afaceri să se ridice și să își exprime opoziția”, a declarat bancherul de investiții. „Am devenit pasageri. Comunitatea de afaceri va discuta despre război doar în bucătăriile lor. Toată lumea va tăcea în public”.
Elita afacerilor din Rusia, oligarhi și șefi ai vastelor întreprinderi de stat din țară, sunt cunoscuți pentru loialitatea lor față de Kremlin.
Una dintre primele bătălii ale lui Putin în calitate de președinte, în urmă cu aproape două decenii, a fost să domolească puterea politică a principalilor oligarhi din Rusia. Mulți dintre cei care se află astăzi în afaceri înțeleg că își păstrează pozițiile doar atât timp cât președintele Vladimir Putin și cercul său apropiat le permit. În timp ce se pot ciondăni ușor în public cu privire la ratele de impozitare, schemele de investiții sau sprijinul guvernamental, politica externă este în afara limitelor.
Această abordare le-a adus multora – inclusiv celor care nu fac parte din cercul de afaceri ales de Putin – bogăție și statut, dar în vremuri de criză acestea trec pe locul doi după patriotism și loialitate.