Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, așteaptă răspunsul scris al SUA în ceea ce privește garanțiile de securitate cerute de Moscova. Antony Blinken – secretarul de stat american – a transmis că acest răspuns va fi oferit săptămâna aceasta, însă Lavrov solicită ca răspunsul să fie ”constructiv”.
Antony Blinken s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, la Geneva, pe data de 21 ianuarie, iar în urma discuțiilor purtate a anunțat că SUA vor oferi un răspuns în scris referitor la solicitările Kremlinului. Serghei Lavrov a declarat că trupele NATO din România și Bulgaria ar trebui retrase, fiind dorită o reconfigurare potrivit anului 1997, atunci când cele două țări nu erau membre ale Alianței Nord-Atlantice. Rusia și-a exprimat, constant, iritarea față de o eventuală extindere a NATO către est, Ucraina fiind, în acest moment, punctul nevralgic pe agenda de lucru.
Ministerul rus de Externe a publicat, pe data de 17 decembrie 2021, proiecte de acorduri cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate, printre solicitări aflându-se neextinderea NATO spre est, respingerea aderării Ucrainei la alianță, precum și restricții privind desfășurarea de arme ofensive, inclusiv cele nucleare.
În așteptarea răspunsului din partea SUA, Rusia transmite că va lua măsuri în cazul în care nu va exista un mesaj constructiv al americanilor.
”Dacă nu există un răspuns constructiv, dacă Occidentul își va continua cursul agresiv, atunci – așa cum președintele Vladimir Putin a spus în mod repetat, Moscova va lua măsurile de răspuns necesare. (…) În orice caz, toată lumea trebuie să considere securitatea Rusiei și a cetățenilor săi o prioritate absolută și va fi asigurată în orice circumstanțe”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenția TASS.
Ministrul de Externe al Rusiei a mai precizat că – în funcție de răspunsul primit din partea SUA – vor fi transmise președintelui Vladimir Putin propuneri referitoare la ”pașii următori”.
Serghei Lavrov a mai atras atenția și că propunerile Rusiei sunt ”minimalizate”, putându-se discuta despre o ”ascundere a lor sub covor” prin intermediul unor ”discuții nesfârșite”.
”În funcție de conținutul răspunsului, noi și colegii noștri din alte agenții vom redacta propunerile noastre adresate președintelui Vladimir Putin cu privire la pașii următori. Există o tendință distinctă de a minimiza propunerile noastre și de a le trece sub covor prin discuții nesfârșite. În special, aceasta se referă la încercările de a arunca această problemă asupra OSCE și la apelurile insistente ale Uniunii Europene de a găsi un loc pentru această problemă în respectivele discuții. Nu vom lăsa să se întâmple acest lucru”, a mai spus Serghei Lavrov, potrivit sursei citate.
Jens Stoltenberg – secretarul general al NATO – a spus că Alianța Nord-Atlantică va lua toate măsurile necesare pentru consolidarea flancului de est.
Mai mult, Stoltenberg a avertizat că va exista un răspuns NATO la orice ”deteriorare” a ”mediului de securitate”.
”Salut faptul că aliații contribuie cu forțe suplimentare la NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a transmis secretarul general NATO.
În anul 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, Alianța Nord-Atlantică și-a sporit prezența în partea de est a alianței, inclusiv cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.
Citește și: