Președintele american Joe Biden a avut o discuție telefonică în cursul căreia l-a avertizat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Rusia ar putea să recurgă la o mișcare de forță în cursul lunii februarie. Criza de la granița Ucrainei rămâne la fel de tensionată, în pofida faptul că Moscova neagă orice eventuală invazie.
După ce SUA și NATO au trimis răspunsuri scrise către Kremlin, ca urmare a garanțiilor de securitate cerute de Rusia, situația rămâne la fel de încordată. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că răspunsurile primite nu oferă o doză mare de optimism, iar Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a oferit o ”bilă albă” răspunsurilor transmise de SUA.
Președintele Joe Biden a avertizat, însă, în timpul discuției cu președintele Ucrainei, că există o ”posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, potrivit bbc.com.
”Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie. El a spus asta în mod public și am avertizat despre asta de luni de zile”, a declarat Emily Horn, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
Răspunsurile transmise de SUA și NATO către Kremlin se află, acum, pe biroul lui Vladimir Putin, acesta urmând să le analizeze punctual. Această expectativă nu este de natură a-i ”liniști” pe analiștii politici și strategii militari care urmăresc ceea ce se întâmplă la granița dintre Rusia și Ucraina, iar semnele de întrebare nu și-au găsit, încă, răspunsuri mulțumitoare și, pe de altă parte, liniștitoare.
În timpul discuției pe care a avut-o cu președintele Ucrainei, președintele Jo Biden ”a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, de a răspunde decisiv dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, s-a precizat într-un comunicat al Casei Albe.
În același timp, Volodimir Zelenski a menționat că ”au discutat (n.red. – el și Joe Biden) despre eforturile diplomatice recente de detensionare și au convenit asupra acțiunilor comune pentru viitor”, mai precizează sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că, din răspunsurile primite, reiese foarte clar că nu s-a manifestat disponibilitatea de a se ține cont de ”preocupările Rusiei”, însă a îndemnat la răbdare pentru a ”vedea ce se întâmplă” în continuare.
Dmitri Peskov a mai spus partenerii de discuții de la Washington și Bruxelles – cu toate că au precizat că ar dori ca răspunsurile scrise să nu fie făcute publice – ar fi transmis detaliat conținutul respectiv, așa că ”toată lumea știe deja”.
”Știți că, în fața noastră, de la Washington și Bruxelles s-a exprimat părerea că răspunsul lor nu ar trebui publicat. Pe de altă parte, colegii noștri au transmis conținutul acestor documente în detaliu, așa că, probabil, nu este nevoie. să o facă oricum. Toată lumea știe deja asta. Din ceea ce au spus colegii noștri ieri, este clar că nu putem spune că au fost luate în considerare solicitările noastre sau că s-a manifestat vreo disponibilitate de a ne ține cont de preocupările noastre cu privire la principalele categorii evidențiate de proiectele de documente predate colegilor noștri”, a spus Peskov, citat de Interfax.
Citește și: