John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova, a susținut o conferință de presă online în care a oferit și un răspuns după declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta a precizat, vineri, că Rusia nu dorește să înceapă vreun război, iar Sullivan a reacționat cu rapiditate.
Serghei Lavrov a transmis că, dacă totul depinde de Rusia, atunci nu va izbucni niciun război. Pe de altă parte, ministrul rus de Externe a avertizat și că Federația Rusă nu va permite ca interesele sale să fie încălcate sau ignorate.
”Dacă depinde de Federația Rusă, nu va fi război. Nu vrem războaie, dar nu vom permite ca interesele noastre să fie încălcate flagrant și ignorate”, a declarat ministrul rus de Externe, citat de agenția TASS.
În replică, citat de Reuters, ambasadorul american la Moscova a făcut o comparație referitoare la mesajul lui Lavrov, punctând că Rusia – înaintea negocierilor cu SUA și NATO – a masat trupe la granița cu Ucraina, ceea ce reprezintă o adevărată ”armă pusă pe masă”.
”Este echivalentul unei situații în care noi doi am avea o discuție sau o negociere. Dacă pun o armă pe masă și spun că vin cu gânduri de pace, asta este o amenințare. Asta se întâmplă acum. Sperăm ca guvernul rus să se țină de cuvânt, că nu plănuiește să invadeze Ucraina și că nu o va face. Dar faptele sugerează că are acum capacitatea de a face acest lucru”, a declarat John Sullivan în timpul conferinței de presă online.
Ministrul rus de Externe a transmis jurnaliștilor care i-au pus întrebări referitoare la răspunsurile transmise de SUA și NATO că, deocamdată, totul se află în etapa de studiu.
Dar, a specificat Serghei Lavrov, este vorba despre un text care ”a fost convenit cu ucrainenii și cu alte state occidentale, aliate ale SUA”. Urmează o ”aprobare interdepartamentală”, iar Vladimir Putin va fi cel care va stabilii pașii următori.
”Studiem răspunsul primit de la americani. După cum a spus însuși Antony Blinken, textul a fost convenit cu ucrainenii și cu alte state occidentale, aliate ale SUA. În același timp, am primit răspuns și pe linia Alianței Nord-Atlantice, de la Secretarul general, Jens Stoltenberg. Analizăm ambele documente la pachet, ținând cont de faptul că ele sunt reacție la proiectele de tratat și de acord, prezentate de noi în decembrie 2021. După o aprobare interdepartamentală, vom raporta președintelui Vladimir Putin. El va hotărî pașii pe care îi vom face mai departe”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit vestidinrusia.ro.
”La Geneva, când noi cu Antony Blinken am purtat negocieri, am întrebat când vor putea să-și explice poziția, conform căreia angajamentele adoptate în cadrul OSCE sunt privite exclusiv ca un «meniu». De unde ei aleg doar ceea ce este «gustos» pentru ei. (…) Antony Blinken nu a răspuns nimic la această întrebare, a ridicat din umeri. Și atât”
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse
Dmitri Peskov – purtătorul de cuvânt al Kremlinului – a anunțat că va fi nevoie de timp pentru analiza răspunsurilor scrise trimise de SUA și Alianța Nord-Atlantică (NATO) în urma cererii unor garanții de securitate de către Rusia. Totodată, Peskov a dat de înțeles că Moscova este nemulțumită de răspunsurile primite.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că răspunsurile scrise ale NATO au trimise ”în paralel cu Statele Unite”, iar printre propunerile Alianței Nord-Atlantice se află și aceea ca Rusia să își retragă trupele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a cerut, totuși, să nu fie trase concluzii rapide.
”Toate aceste documente sunt pe masa președintelui. Desigur, analiza lor va dura ceva timp. Să nu tragem concluzii”, a declarat Dmitri Peskov în timpul unei conferințe de presă.
Citește și: