Bărbatul care ar fi folosit ca sclavi trei tineri de la casa copilului este apărat de primarul localității și spune că niciuna dintre acuzațiile procurorilor nu este adevărate.
„Nu-i adevărat, eu zic că nu-i adevărat, nu știu ce surse aveți. Noi nu știm așa ceva. Ce să-i plătească? Nu-i fermier, e un cetățean care i-a adus, i-a lăsat în spațiu, pe doi. Nu știu de unde i-au adus, îi făcea lucru prin gospodărie”, a spus Emil Mocan, primarul comunei Chețani, Emil Mocan, pentru Digi24.
Vecinii lui nu sunt, însă de aceeași părere, și se tem să vorbească despre individ.
„Nu vreau să mă bag pentru că e foarte periculos!”, spune o femeie.
„Eu de unul singur știu, așa a fost, ca de casă, aici. Pe acela l-am știut, anul trecut a dispărut. Credeți-mă, eu mă feresc de ei, nu să merg să dau ochii cu ei”, a spus un alt locuitor din comună.
Trei tineri orfani erau folosiți drept sclavi, de un bărbat de 44 de ani din județul Mureș. Îi punea să muncească, fără a-i plăti și fără a-i lăsa că comunice cu alte persoane. Totul s-a întâmplat timp de șapte ani, până în ziua în care unul dintre copii a reușit să scape și a mers direct la poliție.
Primul băiat ar fi ajuns la Hădăreni acum 8 ani. În 2016 și în 2020 au urmat alți doi. Toți trei erau minori atunci, și toți au fost transformați în sclavi, spun procurorii DIICOT.
Tinerii erau orfani au ajuns la bărbatul din Mureș după ce casa de copii din Luduș unde stăteau a fost desființată în 2007.
Procurorii au percheziționat casa individului și au găsit, între altele, săbii și cuțite. Acum, el este arestat preventiv, fiind suspectat de trafic de persoane.
„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014 o persoană din jud. Mureș a adăpostit în condiții improprii trei tineri proveniți de casele de copii, în scopul de a-i exploata prin muncă”, transmite, vineri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Cei trei tineri au fost folosiți la diferite munci în gospodărie ori în agricultură în țară și, pentru o scurtă perioadă, în străinătate, fără a fi plătiți pentru munca pe care o făceau.
„Inculpatul exercita un control permanent și total asupra acestora, inclusiv prin interdicția de a comunica cu alte persoane ori de a părăsi gospodăria”, arată surse citată.
În data de 26 ianuarie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Târgu Mureș, au percheziționat casa bărbatului și au găsit mai multe documente, actele de identitate ale victimelor, dar și săbii și cuțite.
În urma verificărilor, 3 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale au fost conduse la audieri.
Joi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș a admis propunerea parchetului și a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.