Agenția Internațională a Energiei: Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă în acest an. Care este cauza și la cât se aşteaptă să ajungă prețurile

Agenția Internațională a Energiei: Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă în acest an. Care este cauza și la cât se aşteaptă să ajungă prețurile
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 31/01/2022, 13:40

Cererea de gaze în Europa se așteaptă să scadă în 2020, pe măsură ce prețurile din ce în ce mai mari fac mai competitiv cărbunele pentru producerea de energie, în timp ce, în Asia, creşterea cererii ar putea se se încetinească, a transmis, luni, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Anul trecut, consumul de gaze în Europa a crescut cu o valoare estimată la 5,5%, la 552 miliarde metri cubi (bcm). Pe de altă parte, cererea ar urma să scadă anul acesta cu aproximativ 4,5%, la 527 bcm, parțial ca urmaere a reducerii arderii gazelor în sectorul energiei, care ar putea scădea cu 6% faţă de 2021, previzionează IEA, în raportul privind piața gazelor, după cum relatează Reuters.

„Producerea de energie din gaze ar urma să scadă, în contextul expansiunii puternice a energiei din resurse regenerabile, în timp ce preţurile ridicate la gaze afectează competitivitatea lor în comparație cu producția de energie din cărbune”, se arată în raport.

Principalele îngrijorări

Preţurile gazelor în Europa şi Asia au urcat la niveluri-record în 2021, în timp ce în Statele Unite, acestea au fost la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, din cauza reducerii livrărilor, a capacităţilor scăzute de stocare, a problemelor/penelor din cauza infrastructurii şi a concurenţei gazelor naturale lichefiate (GNL).

Chiar dacă și prețurile cărbunelui și carbonului au crescut în Europa și UE, acestea nu au ajuns la nivelul mării preţului gazelor, favorizând utilizarea cărbunelui pentru producerea de electricitate.

În Europa, livrările mai scăzute decât de obicei prin conductele ruseşti, coroborate cu îngrijorările privind întreruperea furnizărilor în eventualitatea sancţiunilor aplicate Rusiei dacă invadează Ucraina, au contribuit la menținerea unor prețuri ridicate anul acesta și încă stimulează folosirea mai frecventă a cărbunelui în țări în care se poate face schimbul între combustibil.

Cu cât vor mai creşte preţurile

În acest an, potrivit sursei citate, preţul gazelor în Europa şi preţul LNG în Asia să ajungă la o medie de 26 dolari pentru un milion BTU (mmBtu – unitate termală) şi, respectiv, 27 dolari pentru un milion BTU, ambele fiind medii anuale-record, din cauza nivelului scăzut al stocurilor şi al reducerii livrărilor.

În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul pentru luna martie este de aproximativ 30 dolari pentru un milion BTU, iar în Asia preţul spot pentru gaze naturale lichefiate este de 27 dolari pentru un milion BTU.

Preţurile vor rămâne ridicate până la mijlocul anului, apoi vor scădea, dar asta numai dacă se îmbunătățește disponibilitatea livrărilor, consideră IEA. În SUA, totuși, se așteaptă ca mediile din acest an să fie similare cu cele din 2021.

În ciuda scăderii exporturilor prin gazoductele ruseşti în trimestrul patru al anului trecut, în 2021, per ansamblu, exporturile totale ale Rusiei prin conductele ţării spre Europa, inclusiv Turcia, s-au mărit în ritm anual cu 4%, în timp ce fluxurile spre Uniunea Europeană au scăzut cu 3%.

Anul acesta, producţia totală în Rusia este estimată la 763 bcm, în creştere faţă de 761 bcm anul trecut, se arată în raportul IEA.

În Asia, cererea de gaze a urcat cu 7% anul trecut, dar se așteaptă ca avansul să încetinească la 5%, la 950 bcm anul acesta. Cererea în China a urcat cu 12% în 2021, în contextul redresării economiei, dar anul acesta creșterea cererii ar urma să fie mai mică, cu 8%, la 394 bcm, ca urmare a încetinirii creșterii economice, a prețurilor de import mai mari și a vremii de sezon mai normală.

În India, cererea de gaze se așteaptă să urce cu 8% anul acesta, după un avans de 5% anul trecut, în timp ce în America de Nord, cererea de gaze a urcat cu 0,9% anul trecut şi ar urma să crească cu 1% în acest an, la 1.091 bcm.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Verificarea ITP, în continuare blocată. RAR a anunțat când se va remedia problema
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...