Situație dramatică în Bacău, în urma unei avarii la o conductă de apă. Mii de oameni izolați la domiciliu din cauza infecției cu COVID nu au nicio sursă de alimentare cu apă

Publicat: 01/02/2022, 15:17
Actualizat: 01/02/2022, 15:18

Băcăuanii au rămas, din nou, fără apă. O avarie majoră la o conductă din zona Valea Uzului (Dărmănești), la 65 de kilometri distanță de municipiul Bacău, i-a întors pe băcăuani în Evul Mediu, în condițiile în care adminsitrațiile locale au investit, în ultimii ani, într-o Rezervă de Apă, aproximativ 19 milioane de lei, rezervă care zace neutilizată. În acest context, în municipiul Bacău sunt în jur de 3.000 de persoane izolate la domiciliu din cauza pandemiei.

Avaria s-a produs, potrivit celor de la Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), luni seara, în jurul orei 21:45, pe conducta de transport apă brută – Valea Uzului – Bacău, în orașul Dărmanești.

„În jurul orei 10:30, echipele SC CRAB SA au finalizat lucrările de decopertare a conductei constatând că avaria a fost cauzată de deplasarea piesei de îmbinare dintre conducta Dn 1000 mm și conducta de Dn 800 mm. Având în vedere complexitatea lucrărilor de remediere (demontarea pieselor existente -reducției, mosoarelor din fontă și a reasamblării lor pe poziție) estimăm finalizarea lucrărilor pentru miercuri, 02.02.2022 orele 20:00. Ulterior finalizării lucrărilor de remediere vom proceda la umplerea conductei de aducțiune și a rețelei de distribuție”, informează conducerea CRAB.

Supărarea băcăuanilor e cu atât mai mare cu cât ”Rezerva de Apă” nu e funcțională nici acum, deși a trecut termenul de finalizare, iar edilii orașului s-au lăudat cu investiția, în diferite rânduri.

Bacăul a avut și în trecut mari probleme cu apa

Pentru băcăuani, apa a fost mereu o problemă. Cele mai grave avarii s-au produs pe tronsonul reabilitat prin fonduri ISPA. În anul 2019, două avarii consecutive în plină vară, cu temperaturi de peste 35 de grade, băcăuanii au rămas fără apă timp de zece zile.

„Acum, că s-a luat apa în tot Bacăul din cauza unei noi avarii la aducțiunea de apă, abia aștept să aud explicațiile pentru care Rezerva de apă nu funcționează. În primul rând din gura fostului primar Necula, care se lăuda în campania electorală din 2020 cu realizarea acestei investiții de 19 milioane de lei. Apoi din spusele maeștrilor de la Branpis (n.r. firma care a executat lucrarea), constructorii care au declarat recent că “lucrarea este țiplă” și că au dat deja în recepție lucrarea. Și nu în ultimul rând din declarațiile viitoare ale celor care astăzi au pâinea și cuțitul în Primăria Bacău și care nici nu mai știu pe unde să albească și să scoată cămașa de vreme ce rezerva nu este funcțională, chiar dacă banii pe lucrări au tot fost virați în conturile maeștrilor”, a declarat Cristian Ghingheș, unul dintre cei doi viceprimari ai Bacăului.

Primarul a dat ordin să se aducă apă în oraș

La rândul lui, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul Bacăului, a declarat că s-au adus cuburi cu apă în intersecțiile din oraș.

„Am constatat că nu peste tot în oraș a fost apă în intervalul anunțat de CRAB. Acest lucru se întâmplă la fiecare avarie și depinde mult de zona în care locuiți. În timpul nopții ne-am mobilizat și puteți găsi în marile intersecții cuburi cu apă menajeră. Creșele din subordinea Primăriei Bacău au fost asigurate cu apă solicitată. Continuăm cu rețeaua școlară”, a declarat primarul Bacăului.

Rezerva de apă, un șir de promisiuni

Pe 26 octombrie 2018, fostul primar al Bacăului, Cosmin Necula, declara:

„Ne ținem de cuvânt, am făcut rost de finanțarea necesară,  facem ce am promis! Este un proiect imperativ pentru comunitatea băcăuană,  prin intermediul căruia se asigură independenţa sistemului de apă din municipiul Bacău, indiferent de aducţiunile principale de la Valea Uzului, în contextul repetatelor avarii majore înregistrate pe această conducta de aducțiune. Aceste sisteme trebuiau gândite de acum 30 de ani”.

 În septembrie 2020, Cosmin Necula, anunța în campania electorală, că rezerva de apă va fi funcțională în maximum o lună.

În ianuarie 2021, actualul primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, spunea că proiectul „Rezerva de apa a Municipiului Bacău” este la 95%. Întârzirile au fost puse pe seama pandemiei, a stării de urgență și alertă:

„Acest fapt a avut efecte grave influenând în mod negativ execuția lucrărilor. Prin carantinări succesive de personal a fost redus volumul de lucru înregistrând astfel întârzieri față de graficul de lucru.”

Termenul limită pentru finalizarea acestui proiect era, conform Primăriei Bacău, 30 aprilie 2021.

 Prefectul județului, Lucian Bogdănel, a solicitat Primăriei Bacău să pună în funcțiune Rezerva de Apă.

„Un oraş întreg suferă, iar această sursă alternativă de alimentare cu apă este momentul să-şi dovedească, în sfârşit, utilitatea”, spune prefectul județului.

În municipiul Bacău sunt în jur de 3000 de persoane izolate la domiciliu, în context pandemic (carantinați, contacți etc), urmând ca situațiile/cazurile de urgență să fie gestionate de către CLSU, în strânsă legătură cu DSP & ISU.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?