Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a vorbit la postul de televiziune CNN, la emisiunea The Global Brief (Rezumatul global – n.r.), despre susținerea pe care România o acordă Ucrainei și creșterea trupelor NATO în zonă. După declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, șeful diplomației române a subliniat, încă o dată, că, scutul antirachetă de la Deveselu este strict defensiv, adăugând că oficialii ruși pot chiar să verifice dacă există aici orice fel de rachete ofensive.
Bogdan Aurescu a declarat la CNN, în replică la afirmațile președintelui rus, că scutul de la Deveselu este defensiv.
Vladimir Putin a declarat, marți, în urma întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orban, că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia reprezintă o ameninţare reală pentru Rusia. În plus, liderul rus a acuzat națiunile occidentale că ignoră preocupările cheie ale Rusiei în materie de securitate, în urma refuzului Statelor Unite, de săptămâna trecută, de a ceda în fața cererilor Moscovei privind Ucraina și NATO.
Bogdan Aurescu a fost întrebat despre rolul pe care România îl joacă în actualul context diplomatic și despre discuțiile privind creșterea trupelor NATO, fiind unul dintre susținătorii vocali ai Ucrainei.
Ministrul de Externe a declarat că susținerea pentru valorile euro-atlantice este ridicată în România. „Și tocmai de aceea am cerut o consolidare a prezenței NATO în România, a consolidării trupelor SUA în România. Ne bucurăm că nu numai Statele Unite, ci și Franța a decis să trimită mai multe trupe în România”, a declarat Bogdan Aurescu, la CNN.
Bogdan Aurescu a anunțat că, pe 3 februarie, va găzdui la București o întâlnire a ministrilor de Externe în formatul București-9, respectiv formatul celor nouă aliați din flancul Estic, împreună cu ministrul francez de Externe, care va vizita Bucureștiul în aceeași zi, pentru a discuta situația securității în regiunea Mării Negre. Și ministrul de Externe al Ucrainei se va alătura întâlnirii.
„Astfel, vom putea discuta despre tipurile și modurile prin care să continuăm să promovăm dialogul și să ajungem la o dezescaladare în regiune”, a adăugat ministrul Bogdan Aurescu.
Una dintre cererile președintelui Putin, pentru a evita o criză diplomatică mai profundă sau cu potențial militat, a fost retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România, a comentat jurnalista CNN, întrebând dacă există vreun pic ce flexibilitate în acest sens, din punctul de vedere al ministrului român.
”Bineînțeles că nu și, așa cum știți bine, răspunsul NATO la propunerile avansare de Rusia în decembrie și de asemenea răspunsul scris al SUA la aceste propuneri au fost foarte clare în acest sens. Orice tip de cerere pentru retragerea trupelor și echipamentelor NATO trimise deja pe teritoriile aliaților estici are legătură directă cu articolul 5 al angajamentului aliaților NATO. Astfel, este foarte legat de nucleul, esența misiunii NATO, care este apărarea colectivă, este inacceptabil să existe orice fel de veto pe această temă din partea unui stat terț”, a spus Aurescu..
Rugat să exprime un punct de vedere după declarațiile lui Vladimir Putin cu privire la faptul că simte că Occidentul pur și simplu nu ține cont de preocupările Rusiei, Bogdan Aurescu a confirmat că a urmărit cu multă atenție ceea ce a afirmat liderul rus în conferința de presă cu premierul Orban.
„Printre multe altele, a spus, din nou, că sistemul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa Rusiei – ceea ce este complet neadevărat. Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Așa cum am menționat deja, suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive. Și nu există, asta e absolut sigur.
Apoi, a spus că Ucraina va deveni în curând membru NATO, dacă am înțeles corect afirmațiile sale. Dar acest lucru nu figurează pe agenda Alianței în prezent, nu există o decizie iminentă de a accepta Ucraina ca stat membru NATO”, a declarat Bogdan Aurescu.
Întrebat despre cât de mult că îngrijorează potențiala vulnerabilitate a Republicii Moldova în fața strategiei sau agresiunilor Rusiei, ministrul român de Externe a spus că statul vecin are susținerea din partea României și Uniunii Europene.
„Republica Moldova nu este stat membru NATO, dar am asistat recent, în octombrie, de pildă, la o criză a gazului din Republica Moldova. Criza a fost, în mod clar, determinată de unele acțiuni ruse împotriva acestei țări, a fost probabil un „foarte bun” studiu de caz de acțiune hibridă asupra unei țări din vecinătatea estică. Și atât România, cât și Uniunea Europeană au acționat decisiv pentru susținerea Republicii Moldova, pentru a face față unor astfel de provocări”, a conchis Bogdan Aurescu.
Citește și: