O anchetă a polițiștilor și procurorilor din Constanța a scos la iveală că mai multe persoane au dezvoltat o afacere de contrabandă de țigări, care funcționa în incinta unui depozit amenajat subteran. Pentru a nu fi interceptați de oamenii legii, membrii grupării au folosit o instalație de bruiaj pentru orice semnal electronic.
Polițiștii au făcut opt percheziții în acest dosar, în județele Hunedoara și Suceava, și au aflat că fabrica ilegală de țigări a fost deschisă într-un depozit amenajat subteran, amplasat sub o hală, la domiciliul unuia dintre bănuiți.
„Din cercetări a reieșit că imobilul în care se afla fabrica era conectat, în mod clandestin, la rețeaua de energie electrică. De asemenea, în interior, a fost descoperită o instalație de bruiaj pentru orice semnal electronic”, spun anchetatorii.
Au fost descoperite și ridicate 120.000 de țigarete contrafăcute, 700 de kilograme de tutun mărunțit, 200.000 de ambalaje inscripționate, necesare în procesul de producție și un autovehicul de transport.
Patru suspecți ar fi trebuit audiați în acest caz, dar unul dintre ei a reușit să fugă de organele legii. Restul, însă, au fost reținuți și urmează să fie duși cu propunere de arestare preventivă în fața judecătorilor.
„În cursul zilei de astăzi, urmează a se propune arestarea preventivă pentru 4 persoane, cu vârste cuprinse între 36 și 44 de ani, dintre care una în lipsă, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, producerea de produse accizabile, care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deținerea produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, folosirea unei firme, embleme sau a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant și producerea în orice mod, importul, exportul, depozitarea, oferirea spre vânzare ori vânzarea unor mărfuri sau servicii purtând mențiuni false privind brevetele de invenții, brevetele pentru soiuri de plante, mărcile, indicațiile geografice, desenele ori modelele industriale, topografiile de produse semiconductoare, alte tipuri de proprietate intelectuală”, menționează Poliția Română.
Membrii grupării sunt cunoscuți polițiștilor, pentru că se ocupă de mult timp de contrabanda cu țigări.