Clădirea Alte Post din Sighișoara, în care funcționa – așa cum înseamnă și în traducere, vechea stație de poștă a orașului, a fost cumpărată recent de o societate controlată de statul ungar, arată un material al publicației Investigatoria. Este cel mai recent caz dintr-o serie de clădiri de patrimoniu achiziționate de Ungaria în zona Ardealului de o firmă ce funcționează sub umbrela companiei deținute de statul vecin MANEVI Zártkörű Részvénytársaság.
Sediu al serviciului de poștă din perioada regimului austro-ungar, clădirea Alte Post se afla chiar în centrul istoric al Sighișoarei, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Transformată în timp în pensiune cu restaurant, acesta a fost achiziționată recent de compania care a fost înființată în România de o entitate a statului ungar care are misiunea asumată de a conserva imobilele cu relevanță instorică, scriu juraliștii de la Investigatoria. În materialul publicat recent, ei amintesc de alte cazuri similare de achiziții, în Sălaj, Carei și Satu Mare.
Potrivit sursei citate, în secolul XVIII acolo a funcționat serviciul de poștă austro-ungar și ulterior a devenit proprietatea bisericii evanghelice, după care spațiul a fost închiriat, iar în anul 2013 clădirea istorică a fost cumpărată de un om de afaceri local, Viorel Barbu, care a renovat-o și a transformat-o într-o pensiune cu restaurant.
De curând, în scenă a intrat din nou, cla fel ca în alte cazuri din Ardeal, compania Manevi Pro Transilvania, înființată în 2021. Manevi Pro Transilvania ar fi cumpărat, la finalul anului trecut, clădirea Alte cu suma de 1,3 milioane de euro.
Potrivit datelor pe care INVESTIGATORIA le-a obținut de la Registrul Comerțului, compania are sediul în Satu Mare, în Piața Libertății, și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Compania, fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, este administrate de Makkai Katalin din Târgu Mureș și este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetățean ungar.
Potrivit sursei citate, Guvernul ungar investește efort și energie în consolidarea unei fundații care să conserve clădirile istorice cu semnificație pentru Ungaria, profitând de lipsa de interes a statului român pentru protejarea patrimoniul național, dar și în toate fostele teritorii (Slovacia, Croația, Slovenia).
Este vorba despre înființarea Fundației pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală, la baza căreia stă următoarea idee, potrivit documentelor oficiale din anul 2020, citate de Investigatoria: „Pentru a realiza conservarea, conservarea și întreținerea anumitor clădiri și structuri din regiunea Europei Centrale care nu beneficiază de protecție, dar au valoare culturală, istorică, artistică, arhitecturală și sunt relevante pentru patrimoniul istoric, cultural, artistic al Ungariei, Adunarea Națională solicită Guvernului să ia măsurile necesare în numele statului pentru înființarea Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală (denumită în continuare: Fundația) sub forma unui fond fiduciar de interes public”.
Cele două companii care au rolul de a sprijini acest demers guvernamental și de a-l pune în practică sunt Manevi ZRT și Comitatus-Energia Beruházási.
Compania care a fondat Manevi Pro Transilvania este Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, cu sediul în capitala Ungariei. Din 2018 până în 2021, compania era reprezentată legal de Peter Zavodsky, iar din 2021 această responsabilitate a fost preluată de Kovari Denes. Firma a fost înființată în 1997 în Ungaria și are un capital social de 102 000 000 forinți. La începutul anului 2021, compania avea 16 angajați specializați în tranzacții imobiliare.
Printre activitățile pe care Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag le realizează se numără cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing și administrarea imobilelor pe bază de comision.
Potrivit sursei citate, Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenției Arhivelor Statului.
De câțiva ani, Manevi ZRT este cea care a cumpărat mai multe clădiril de patrimoniu, printre care Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei. Anul trecut Manevi Pro Transilvania s-a implicat în cumpărarea Teatrului Hirshl din Arad, clădire simbolică pentru cultura națională, fiind primul teatru permanent din România.
Cazul din Satu Mare – tot o unitate cu funcțiune de cazare turistică, respectiv clădirea fostului Hotel „Dacia” a fost chiar subiectului unei declarații politice și a unei interpelări a fostului deputat PNL Daniel Olteanu (în prezent președinte ALDE), din aprilie 2018.
Politicianul reclama atunci că în Anul Centenarului, Ungaria cumpără monumentele de patrimoniu din România, pentru că statul român refuză să conserve istoria naţională și solicita Guvernului demararea de urgenţă a unei proceduri de evaluare a monumentelor naţionale de patrimoniu, care se află în stare de degradare şi sunt oferite spre vânzare statului român.
„Obiectivul declarat al acestei entităţi a statului maghiar, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság, controlată de Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., Corporaţia Naţională de Management al Activelor, este de a conserva şi dezvolta în beneficiul Ungariei activele tangibile şi intangibile ale patrimoniului naţional, de la peste 450 de companii şi până la monumente de patrimoniu şi opere de artă. Un astfel de element de patrimoniu naţional maghiar a fost considerat şi imobilul Hotelului ″Dacia″ din Satu Mare, căruia noul proprietar, statul maghiar, vrea să-i redea strălucirea de altădată, pe lângă prima sa denumire, „Pannonia″. Putem fi trişti pentru faptul că România a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune, iar Ungaria nu a ezitat să ne demonstreze, din nou, că patrimoniul naţional nu este o piatră de moară, ci o investiţie pentru viitorul naţiunii. Putem fi bucuroşi, în acelaşi timp, pentru faptul că o clădire monument de pe teritoriul României, aflată în degradare, refuzată de statul român, va fi reabilitată şi introdusă în spaţiul cultural european″, declara atunci Daniel Olteanu.
El menționa că este datoria Guvernului să găsească o soluţie pentru a opri nu doar degradarea, ci şi înstrăinarea monumentelor naţionale de patrimoniu. Declarația politică a fost completată cu o interpelare adresată, în mai 2018, Ministerului Culturii. În iunie, ministrul Culturii de la acea vreme, George Vladimir Ivașcu, îi transmitea explicații privind cazul hotelului, dar și poziția statului român când vine vorba de exercitare dreptulului de preempțiune în aceste situații. Iar în această privință, cuvântul folosit a fost „parcimonie”, în limitele bugetare.
Raspuns interpelare by Gandul.info on Scribd