Prima pagină » Actualitate » Ministerul Apărării, sumar geopolitic: Agresivitatea Rusiei determină NATO să întărească postura aliată pe flancul estic

Ministerul Apărării, sumar geopolitic: Agresivitatea Rusiei determină NATO să întărească postura aliată pe flancul estic

Ministerul Apărării, sumar geopolitic: Agresivitatea Rusiei determină NATO să întărească postura aliată pe flancul estic
Spania trimite săptămâna aceasta avioane de vânătoare și militari în Bulgaria

Pentagonul a anunțat luni că Rusia continuă să suplimenteze forțele militare de-a lungul graniței sale cu Ucraina. În consecință, NATO ia în considerare o postură militară pe termen lung în estul Europei pentru a-și întări apărarea, iar săptămâna trecută, SUA au anunțat suplimentarea forțelor pregătite de luptă pe flancul estic, se arată în sumarul geopolitic publicat joi, pe Facebook, de Ministerul Apărării Naționale. 

Mai jos, sumarul MApN:

„În contextul în care tensiunile rămân mari din cauza acumulării de trupe ruse de la graniţa cu Ucraina, NATO ia în considerare o postură militară pe termen lung în estul Europei pentru a-şi întări apărarea, a declarat, luni, secretarul general Jens Stoltenberg.

Miniştrii de externe ai NATO urmează să discute despre aceste întăriri la întâlnirea lor din 16 şi 17 februarie.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că desfăşurarea de trupe rusești în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece.

Potrivit Departamentului de stat, ca parte a angajamentului Washingtonului de a susține principiile unei ordini internaționale bazate pe norme și securitatea aliaților din NATO, Statele Unite au dislocat în Europa un număr semnificativ de forțe pregătite de luptă.

Aproximativ 8.500 de militari din Statele Unite în postură de alertă ridicată, din 24 ianuarie, rămân în SUA. Nu sunt dislocați încă, dar rămân pregătiți de relocare în cazul în care sunt solicitați să sprijine Forța de Răspuns a NATO (NRF), dacă aceasta este activată sau, după caz, dacă este nevoie de ei în alte contingente, conform ordinelor secretarului apărării sau ale președintelui american. De asemenea, Washingtonul continuă să analizeze postura forțelor sale armate și situația din Europa, având în vedere că gravitatea acestei situații necesită toată atenția.

1.000 de militari SUA repoziționați din Germania în România.

Ca parte a efortului de a demonstra angajamentul față de aliații NATO și de a descuraja agresiunea din partea Rusiei, Statele Unite repoziționează în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflați deja în teatrul de operații din Europa. Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate staționată la baza Vilseck, din Germania, va disloca o unitate de forțe armate întrunite, dotate cu vehicule de luptă blindate pe roți, pentru a descuraja agresiunea și a consolida capacitățile de apărare în statele aliate din prima linie, în această perioadă de risc sporit. Aceste forțe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.”

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele