Accesul studenților la activitatea didactică nu poate fi condiționat de vaccinare, testare sau trecerea prin boală, a decis Curtea de Apel Suceava, menținând totodată decizia Tribunalului Suceava. Decizia este definitivă, scrie Liga Studenților.
Procesul a fost deschis la cererea Ligii Studenților (LS IAȘI) și a cinci studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș care contestau decizia instituției de învățământ prin care accesul la activitatea didactică a studenților, dar și accesul în căminele studențești erau condiționate de dovada vaccinării, testare anti-Covid sau trecere prin boală.
Decizia definitivă a Curții de Apel Suceava confirmă faptul că că există o îndoială rezonabilă asupra legalității actelor emise de Universitate și întărește opinia juridică pe care Liga Studenților (LS IAȘI) a susținut-o constant, anume că universitățile nu pot condiționa accesul studenților în baza certificatului verde și că hotărârile de guvern privitoare la prelungirea stării de alertă nu au nicio aplicabilitate în acest sens.
Decizia Curții de Apel Suceava- Fond
„Admite acţiunea. Dispune suspendarea hotărârilor Consiliului de Administra?ie nr.7/3.09.2021 şi nr.64//9.09.2021, a „Instruciunilor de lucru privind modul de organizare şi desfă?urare a activităţilor didactice a studenţilor în unităţile de învăţământ superior medicala an universitar 2021 – 2021” şi suspendarea în parte a „Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea căminelor studenţeşti „cu privire la aplicarea dispozi?iilor art.8 al.2 pct.2 şi art.13 al.3. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată azi 28 octombrie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei”, se arată în decizia Curții de Apel Suceava.
Decizia Curții de Apel Suceava – Recurs
Liga Studenților (LS IAȘI) solicită în continuare demisia de onoare a conducerii Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) pentru faptul că au susținut până în ultimul moment deciziile universității, cu scopul de a decredibiliza demersurile realizate de studenții nedreptățiți de către UMFST.
Cel puțin 207 studenți au semnat olograf o petiție prin care au cerut conducerii UMFST să își revoce hotărârile, însă UMFST ar fi afirmat fals în instanță că doar cinci studenți sunt împotriva deciziei universității.