Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns vineri la baza aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu.
Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au vorbit, printre altele, despre situația de securitate din regiune, în contextul amenințării ruse asupra Ucrainei.
Stoltenberg a dat asigurări că securitatea României este apărată de NATO și a adăugat că Alianța este una pur defensivă.
„România nu este singură. Avioane de luptă din Germania și din Italia sunt aici pentru a proteja și ne apăra aliații și pentru a menține zona sigură. Astăzi, avioane spaniole vor sosi în Bulgaria pentru a consolida misiunea NATO de acolo. De asemenea, 1.000 de soldați americani vin la această bază (Mihail Kogălniceanu, n. red.), astfel că numărul total de militari americani ajunge la aproape 2.000.
Aceasta este o demonstrație puternică a unității transatlantice și suntem dedicați apărării Europei. De la Marea Neagră și până la Marea Baltică, aliații sunt aici pentru a consolida prezența NATO în această perioadă critică. (…) Săptămâna viitoare, miniștrii Apărării din statele NATO se vor întâlni și vor discuta cum putem consolida mai departe prezența noastră în partea estică a Alianței”, a declarat Stoltenberg.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România este foarte bine apărată în acest moment.
„România este foarte bine apărată şi are toate garanţiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă, însă trebuie să ştim de unde vine această siguranţă a noastră, ce sunt garanţiile de securitate. În primul rând, forţele noastre armate – care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani – sunt foarte bine pregătite şi sunt pregătite pentru orice scenariu.
În plus, România este în Alianţa NATO, cea mai puternică alianţă militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem aceşti militari pe care i-am salutat astăzi, aici, în baza Mihail Kogălniceanu şi alţii care au venit din state partenere strategice, de la aliaţi, pentru a lucra împreună cu militarii români”, a spus Iohannis.
Președintele a mai spus că România este hotărâtă să menţină alocarea a 2% din PIB pentru continuarea modernizării capabilităţilor militare și că țara noastră beneficiază, ca membru al Alianţei Nord-Atlantice şi ca partener strategic al SUA, de toate garanţiile de securitate de care are nevoie, în contextul celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier.