Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farma cu 71 de milioane de euro în urma investigației declanșate de criza imunoglobulinei

Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farma cu 71 de milioane de euro în urma investigației declanșate de criza imunoglobulinei
Publicat: 15/02/2022, 12:59
Actualizat: 15/02/2022, 15:11

Cinci companii farma străine și asociația reprezentativă au fost amendate de Consiliul Concurenței, după o investigație care a inclus și inspecții în Belgia și Italia, din care a reieșit că acestea s-au înțeles pentru a limita şi chiar a întrerupe aprovizionareai pieţei româneşti cu imunoglobuline, pentru a face presiuni asupra autorităților române.

Consiliul Concurenței a anunțat decizia de a sancționa cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de peste 353 de milioane d elei (aprox. 71 milioane euro).

„Lipsa accesului la imunoglobuline  a pus în pericol viața pacienților”

Companiile sancționate provin din Elveția, Germania, Italia, iar asociația are sediul în Belgia. Cea mai amre amendă este de peste 125 de milioane de lei. În ordinea alfabetică, companiile sunt:

  • Baxalta Gmbh, Elveția – 109.372.066 lei
  • CSL Behring Gmbh, Germania – 76.840.182 lei
  • Biotest AG, Germania – 25.512.194 lei
  • Kedrion Spa, Italia – 16.111.871 lei
  • Octapharma AG, Elveția -125.181.860 lei
  • PPTA, Belgia: 375.521 lei.

Potrivit unui comunicat transmis marți, în urma investigației, care a fost declanșată în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, „cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit”.

Potrivit sursei citate, asociația reprezentativă, PPTA, a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ.

Consiliului Concurenței arată în documentele sale că imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului uman, prin aceea că atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind medicamentele esenţiale.

„Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională”, subliniază Consilliul Concurenței.

Inspecţii simultane în România, Belgia şi Italia

În anunțul de acum aproximativ patru ani, din iulie 2018, când Consiliul Concurenței anunța declanșarea investigației, erau menționale zece companii companii producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane. Autoritatea de Concurență sublinia că au fost derulate inspecţii simultane în România, Belgia şi Italia.

Consiliul Concurenţei anunța atunci că a declanșat o investigație privind o posibilă înţelegere între unele companii producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane, iar acestea erau:

  • Biotest Pharma GmbH Germania
  • Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Mbh Austria
  • Octapharma S.A.S. Franţa
  • Octapharma AB Suedia
  • Octapharma (IP) Limited Marea Britanie
  • CSL Behring Gmbh Germania
  • Kedrion Spa Italia
  • Baxter SA Belgia
  • Baxalta Belgium Manufacturing SA Belgia
  • Baxter AG Austria

Potrivit Consiliului Concurenței, companiile vizate de investigație erau membre ale Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA). „Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurențial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit”, spunea la acea dată autoritatea.

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia. Autorităţile de Concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano şi Castelvecchio) şi al PPTA din Bruxelles, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

Consiliul Concurenței preciza că atât în Belgia cât şi în România, inspecţiile inopinate fuseseră autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Decizia Autorității de Concurență poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Sebastian din „Casa Iubirii” a invitat-o pe Julia la biliard. Care a fost reacția tinerei....
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Scandal sanitar în Japonia: zeci de oameni ar fi murit din cauza suplimentelor cu drojdie...
×