VIDEO | Rafila, despre neconstituționalitatea măștii anti-Covid: „Să fim serioși. Utilizarea măștii are un scop de protecție”

Publicat: 15/02/2022, 22:07
Actualizat: 15/02/2022, 22:18

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, la Antena 3, că masca de protecție are ca scop protejarea populației atunci când există transmitere comunitară a unui virus, iar decizia CCR nu ar trebui să fie un impediment pentru ca populația să nu se protejeze împotriva Covid-19.

„În mod evident dacă o Ordonanță este declarată neconstituțională decizia trebuie respectată. Există o lege care prevede utilizarea măștii în interior și aceea este valabilă. În ceea privește utilizarea măștii în spațiile libere, odată cu decizia Curții și publicarea în Monitorul Oficial –  masca nu mai este obligatorie”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Întrebat dacă nu ar fi oportun ca Guvernul să renunțe la obligativitatea purtării măștii la exterior, mai ales că decizia Curții Constituționale a anulat această măsură, Rafila a explicat: „Să fim serioși! Utilizarea măștii are un scop de protecție a populației când există un risc de transmitere comunitară a virusului. Eu personal recomand utilizarea măștii, cel puțin atunci când mergi în zone aglomerate, în mijloacele de transport în comun – pentru că noi avem încă transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână, două sau trei nu vom avea transmitere comunitară atunci sigur că oricum am fi renunțat la renunțarea măștii în spațiile exterioare.

Rafila îndeamnă populația să continue să respecte măsurile de protecție și să fie în continuare responsabili, purtând masca de protecție, chiar dacă nu există obligativitate.

„Din punct de vedere rațional dacă discuți de o măsură de protecție care limitează transmiterea și se dovedește că masca este mai eficientă, în acest moment chiar decât vaccinarea pentru limitarea transmiterii infecției –  nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva să utilizeze masca pentru că nu o folosim neapărat pentru că există obligație legală, ci pentru că avem responsabilitatea sănătății proprie și a celor din jur”, a precizat ministrul.

Ordonanța de urgență numărul 192 din 5 noiembrie 2020, prin care se impunea purtarea măștii în spațiile publice și la locul de muncă a fost declarată neconstituțională, marți, de CCR. Guvernul a greșit din punct de vedere tehnic, arată Curtea, pentru că nu a avut avizul Consiliului Legislativ.

Conform juriștilor, unul din efectele deciziei de marți ar putea fi anularea de către instanțe a amenzilor date începând cu luna octombrie 2020. Acest lucru ar putea fi evitat, însă, dacă Guvernul va emite un act prin care va îndrepta legea în acord cu decizia CCR.

„În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă”, a transmis Curtea Constituțională (CCR).

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI...
Marian Oprișan, prins în ipostaze nemaivăzute. Ce a făcut politicianul în Capitală
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Femeile sunt de 14 ori mai expuse să moară în urma dezastrelor naturale
×