Curtea Constituţională a Italiei a respins marţi o cerere de referendum pentru dezincriminarea sinuciderii asistate, scrie Deutsche Welle. Susținătorii referendumului au strâns 750.000 de semnături în august, ceea ce este cu mult peste minimul necesar.
Însă, subiectul este deosebit de controversat într-o ţară predominant catolică, opoziţia faţă de această idee fiind puternică.
Instanţa a explicat într-un comunicat de presă că referendumul propus nu va garanta „protecţia minimă a vieţii umane în general şi în special a celor slabi şi vulnerabili”, încălcând astfel Constituţia.
Momentan, potrivit legislației italiene, oricine ajută o persoană să se sinucidă riscă o pedeapsă cu închisoarea între 5 și 12 ani.
În 2019, Curtea Constituţională a Italiei a cerut parlamentului să clarifice legea privind sinuciderea asistată, estimând că eutanasia trebuie permisă pentru pacienţii cu boli terminale, care suferă de dureri fizice sau psihologice insuportabile. Însă, aceștia trebuie să poată lua decizii libere și informate, potrivit instanței. Oricine altcineva nu se încadrează în această categorie și nu are cum să opteze pentru sinucidere asistată în Italia.
În urma anunțului Curţii Constituţionale, liderii Partidului Democrat şi ai Mişcării 5 Stele, membri ai coaliţiei guvernamentale a premierului Mario Draghi, au cerut parlamentului să reglementeze problema printr-o lege.