Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, miercuri, despre decizia CCR privind purtarea măștii de protecție și a spus că așteaptă motivarea judecătorilor constituționali. Până atunci, însă, prevederile legale rămân în vigoare. El a făcut apel la populație să se protejeze în continuare.
„Am să spun din capul locului că deciziile CCR se vor executa. Avem, în acest moment, comunicatul și trebuie să așteptăm motivarea și publicarea deciziei, motiv pentru care formal prevederile legale sunt în vigoare. Am discutat cu domnul ministru Rafila și ținând cont de condițiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal, fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. El se găsește în continuare la un nivel de risc ridicat”, a spus Nicolae Ciucă.
În același context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că masca va fi obligatorie în spațiile interioare, în mijloace de transport în comun sau în piețele închise.
„Așteptăm cu toții publicarea motivației, dar când ea a fost făcută publică am analizat legislația și Legea 55 prevede în continuare a măștii în spații închise, în mijloacele de transport în comun și în piețele închise. Utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci o măsură care încetinește transmiterea în comunitate a aceste infecții și protecția individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât și pentru cei cu care intrăm în contact”, spus ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a adăugat că, în cazul în care contextul legal va impune acest lucru, „guvernul va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătății publice”.
„Orice măsuri de relaxare trebuie să fie corelate cu situația epidemiologică. Avem azi 17.500 de cazuri, mai puține, avem 171 decese, ceva mai puțin decât ieri. La terapie Intensivă avem peste 1.100 de persoane, ceea ce este mult. (…) Rămânem precauți și conștienți că trebuie să apărăm sănătatea populației”, a mai spus Rafila.
Ordonanța de urgență numărul 192 din 5 noiembrie 2020, prin care se impunea purtarea măștii în spațiile publice și la locul de muncă a fost declarată neconstituțională, marți, de CCR. Guvernul a greșit din punct de vedere tehnic, arată Curtea, pentru că nu a avut avizul Consiliului Legislativ.
Conform juriștilor, unul din efectele deciziei de marți ar putea fi anularea de către instanțe a amenzilor date începând cu luna octombrie 2020. Acest lucru ar putea fi evitat, însă, dacă Guvernul va emite un act prin care va îndrepta legea în acord cu decizia CCR.