Ce trebuie să faci să nu dai online peste „escrocul de pe Tinder”. Sfaturi pentru dating de la specialiștii în securitate cibernetică

Ce trebuie să faci să nu dai online peste „escrocul de pe Tinder”. Sfaturi pentru dating de la specialiștii în securitate cibernetică
Sursa foto: caracter ilustrativ
Publicat: 16/02/2022, 18:27
Actualizat: 16/02/2022, 18:34

Specialiștii de la Kaspersky, compania globală de securitate cibernetică și confidențialitate digitală, au realizat recent un ghid dedicat celor care speră să își găsească perechea online, dar nu vor să fie victimele escrocilor care vor să obțină un beneficiu financiar din această experiență.

După o săptămână în care filmul „Tinder Swindler” (Escrocul de pe Tinder – eng.) a fost în fruntea topurilor Netflix, iar un personaj similar a fost arestat recent la Cluj, specialiștii în securitate cibernetică au întocmit o listă cu sfaturi pentru cei care intră online în căutarea jumătății.

„Tinder Swindler” este un documentar despre un escroc care a avut mai multe „matches” – potriviri cu femei pe Tinder, s-a prezentat drept un miliardar bogat, le-a invitat pe acestea la întâlniri, a obținut bani de la ele sub diverse pretexte și apoi a dispărut. Filmul a devenit deja atât de popular, încât publicații de top, inclusiv The Guardian, Vogue, Buzzfeed, BBC, NBC News și multe altele au discutat despre acest subiect. În urma publicității filmului, Tinder a anunțat recent că bărbatul prezentat în documentar nu mai are acces pe platformă, potrivit specialiștilor de la Kaspersky.

Există și o variantă autohtonă a personajului din documentarul Neflix, care a ajuns în vizorul oamenilor legii din România. Un cetăţean olandez, Edens Alfons Theodoor, stabilit în comuna Floreşti, judeţul Cluj a convins o femeie, din Bulgaria,  cunoscută pe Tinder să-şi vândă apartamentul şi să-i dea lui o mare parte din bani. În mare parte, escrocul sentimental a folosit o rețetă similară pentru a-și însuși agoniseala „partenerei” sale.

Ce spun sondajele

Un număr mare de utilizatori ai serviciilor de dating și-au exprimat temerea să nu ajungă în această situație. În 2021, Kaspersky a efectuat un sondaj în rândul utilizatorilor de aplicații de dating și a constatat că majoritatea respondenților se tem de potențialii parteneri, iar 65% dintre aceștia manifestându-și, în mod special, teama de a deveni victime ale escrocilor.

Conform sursei citate, majoritatea utilizatorilor (84%) – respondenți în același sondaj  -se arătau pregătiți să se întâlnească fizic cu o persoană la o săptămână sau o lună de la momentul la care au cunoscut-o online. Înainte de prima întâlnire, jumătate dintre respondenți (50%) admiteau că ar fi îngrijorați, iar 38% declarau că ar fi entuziasmați.

Evitați să dați informații private

Pentru a ajuta utilizatorii să găsească o compatibilitate perfectă în mod privat și în siguranță, Kaspersky a alcătuit o listă scurtă de sfaturi de urmat atunci când utilizați aplicațiile de dating.

             Nu distribuiți fotografii care oferă informații private, cum ar fi adresa dumneavoastră sau angajatorul. În schimb, utilizați fotografii din excursii sau obiective turistice cunoscute, fără detalii personale și fără alte persoane în cadru.

             Utilizați funcția de mesagerie încorporată a platformelor de dating, în loc să divulgați numărul dumneavoastră de telefon sau să utilizați alte aplicații de mesagerie. Dacă decideți să vă mutați pe un alt messenger, asigurați-vă că este configurat pentru a vă păstra datele private și protejate.

             Utilizați o soluție de securitate eficientă, care oferă protecție avansată pe mai multe dispozitive. Kaspersky Security Cloud vă poate ajuta să vă gestionați aplicațiile și să eliminați permisiunile acolo unde acestea nu sunt necesare.

             Verificați din nou setările de confidențialitate ale conturilor de pe rețelele sociale și din aplicațiile de dating, pentru a vă asigura că informațiile sensibile, cum ar fi adresa de domiciliu sau locul de muncă, nu sunt accesibile public.

             Reduceți riscul de doxing prin efectuarea unei autoverificări. Căutați pe Google propriul profil și imaginați-vă că încercați să găsiți informații despre dumneavoastră – vedeți ce puteți găsi. S-ar putea chiar să vă surprindă multitudinea informațiilor.

Pentru a face întâlnirile offline sigure și plăcute, Kaspersky prezintă câteva sfaturi simple recomandate de terapeuții din cabinetul din München, Liebling și Schatz:

             Alegeți locuri publice pentru primele câteva întâlniri, fie că este vorba de un restaurant, o simplă plimbare sau un film la cinema.

             Transmiteți unei persoane de încredere toate detaliile întâlnirii – când, unde și cu cine.

             Nu vă întâlniți în apropierea locuinței pentru a evita să fiți urmăriți până acasă.

             Nu împărtășiți imediat adresa dumneavoastră.

             Dacă aveți orice suspiciune, puneți punct întâlnirii.

             Amintiți-vă că nu sunteți obligat să faceți nimic din ce nu doriți să faceți.

             Aveți încredere în instinctele dumneavoastră și nu oferiți încredere excesivă persoanei cu care vă întâlniți.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...