Într-un document de 11 pagini care a fost prezentat oficialilor americani, Kremlinul a criticat SUA pentru că nu au oferit un răspuns satisfăcător în ceea ce privește garanțiile de securitate cerute de Rusiei. Oficialii ruși au cerut ”garanții legale” potrivit cărora Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO.
Moscova a negat că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație care a fost repetată în răspunsul trimis joi. În același timp, Kremlinul a avertizat că Rusia va fi ”obligată” să reacționeze, inclusiv prin măsuri ”militare-tehnice” dacă partea americană nu va răspunde pozitiv garanțiilor de securitate cerute de Moscova.
”În absența oricărei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor militare-tehnice”, se arată în document.
Moscova a transmis că activitatea militară în creștere a Statelor Unite și a NATO lângă granițele Rusiei este alarmantă, în timp ce ”liniile noastre roșii” și interesele fundamentale de securitate, precum și dreptul suveran al Rusiei de a le proteja, continuă să fie ignorate.
”Cererile finale de retragere a trupelor din anumite zone de pe teritoriul Rusiei, însoțite de amenințări cu sancțiuni mai dure, sunt inacceptabile și subminează perspectivele de a ajunge la acorduri reale”, se mai precizează în document, notează agenția TASS.
”Solicităm Statelor Unite și NATO să revină la îndeplinirea obligațiilor lor internaționale în domeniul menținerii păcii și securității. Așteptăm propuneri concrete de la membrii alianței cu privire la conținutul și formele de consolidare juridică a renunțării la extinderea ulterioară spre est a NATO”
Extras din documentul transmis către SUA
Nu există și nu este planificată nicio ”invazie rusă” a Ucrainei, ”pe care Statele Unite și aliații săi au declarat-o la nivel oficial din toamna anului trecut”, prin urmare declarațiile despre ”responsabilitatea Rusiei pentru escaladarea tensiunii” de la granița cu Ucraina sunt lipsite de fundament.
O astfel de atitudine poate fi interpretată ”ca o încercare de a pune presiune asupra și de a devaloriza propunerile Rusiei de garanții de securitate”, se mai arată în documentul transmis părții americane.
Rusia a cerut, de asemenea, ca SUA și NATO să ”oprească furnizarea de arme către Ucraina, să retragă toți consilierii și instructorii occidentali din țară, să nu mai participe la exerciții comune cu forțele armate ale Ucrainei și să retragă toate armele străine furnizate anterior Kievului”.
”În 2014, la Kiev a avut loc o lovitură de stat, ai cărei inițiatori, cu sprijinul Statelor Unite și al aliaților săi, s-au îndreptat spre crearea unui stat naționalist care încalcă drepturile populației rusofone. (…) Nu este de mirare că, într-o astfel de situație, locuitorii din Crimeea au votat pentru reunificarea cu Rusia”
Extras din documentul transmis către SUA
În documentul transmis SUA, Moscova precizează că, dacă Ucraina va fi acceptată în NATO, va exista o amenințare reală că regimul de la Kiev va încerca să ”reîntoarcă” Crimeea prin forță.
Un astfel de demers va atrage Statele Unite și aliații săi – în conformitate cu art. 5 din Tratatul de la Washington – ”într-un conflict armat direct cu Rusia, cu toate consecințele care vor urma”.
”Decizia poporului din Crimeea și Sevastopol de a reveni în Federația Rusă a fost luată prin liber arbitru în exercitarea dreptului la autodeterminare consacrat în Carta ONU. Nu a fost folosită nicio forță sau amenințare cu forța. Problema apartenenței Crimeei este închisă”, precizează Rusia în răspunsul oficial transmis SUA.
În același timp, Moscova punctează măsurile care ar trebui luate în Occident pentru ca situația de la granița cu Ucraina să nu se deterioreze în continuare.
”Presupunem că desfășurarea Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul său nu afectează și nu poate afecta interesele fundamentale ale Statelor Unite. Dorim să vă reamintim că nu există forțe ale noastre pe teritoriul Ucrainei”, se mai menționază în documentul transmis SUA de către Rusia.
Citește și: