După ce liderul separatiștilor din autoproclamata Republică Populară Donețk – Denis Pushilin – a anunțat, prin intermediul Telegram, că populația va fi evacuată într-o zonă din regiunea Rostov a Rusiei, situația din Donbas este din ce în ce mai tensionată.
Partea ucraineană acuză separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk că încearcă să descopere ”motive” pentru o eventuală intervenție militară a Rusiei, iar partea adversă consideră că armata ucrainează pregătește un atac de amploare, iar președintele Volodimir Zelenski va da acest ordin.
”Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ordona în curând armatei să treacă la ofensivă, să pună în aplicare un plan de invadare a teritoriului Republicilor Populare Donețk și Lugansk”, a declarat liderul separatist Denis Pushilin.
De mai multe luni se vorbește despre o invadare a Ucrainei de către Armata Rusă desfășurată la graniță, pe trei flancuri, inclusiv în Belarus – președintele Alexandr Lukașenko participând, sâmbătă, la exerciții militare ale Forțelor Strategice ale Rusiei, alături de Vladimir Putin -, numai că ar ”lipsi” un motiv întemeiat pentru ca liderul de la Kremlin să ia o astfel de decizie extremă.
Potrivit informațiilor transmise de agenția Ria Novosti, un obuz ar fi explodat, la ora 04:00, ora Moscovei, chiar în regiunea Rostov, la 300 de metri de o casă. Nu au fost înregistrate victime, s-a transmis, fiind oferite și fotografii ale craterului de dimensiuni reduse care ar fi rezultat în urma exploziei respectivului proiectil.
Agenția de știri RIA Novosti a citat o sursă a poliției din regiunea rusă Rostov, aceasta indicând că autoritățile au fost sesizate cu privire la o explozie într-o zonă rurală.
”Explozia s-a produs la ora locală 4 a.m., la 300 de metri de o casă din satul Mitiakinskaya”, a precizat respctiva sursă.
Locul unde a avut loc se află la aproximativ un kilometru de frontiera cu Donbas, regiune unde separatiștii pro-ruși controlează autoproclamatele republici ”populare” Donețk și Lugansk.
Liderul separatist al Republicii Populare Donețk a specificat că – ”de comun acord cu autoritățile ruse” – în regiunea Rostov a fost alocată o zonă pentru populația Donețk și Lugansk, iar la punctele de trecere a frontierei ”au fost create condiții pentru o tranziție rapidă”.
Denis Pushilin a îndreptat, încă o dată, un deget acuzator către autoritățile de la Kiev, afirmând că acestea au decis suplimentarea constantă a numărului de militari din zona de conflict, dar și a echipamentelor militare.
Citește și: