Fundătura Ponorului, din județul Hunedoara, sau „Palma lui Dumnezeu, cum mai este cunoscut locul, este un adevărat colț de rai. Odată ajuns aici, simți că parcă lumea a stat în loc, iar frumosul te înconjoară din toate părțile.
Fundătura Ponorului reprezintă valea râului Ponor din Munții Șureanu. Mai este cunoscută și sub numele de „Palma lui Dumnezeu” datorită peisajului pitoresc, fiind considerată a fi unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din România, scrie vestbest.ro.
Iubitorii de fotografie ajung des aici, pentru că e locul ideal pentru a surprinde frumusețea naturii, în forma ei pură.
Situată la o altitudine de 900 de metri, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, pe raza comunei Pui, locația poate fi văzută abia după ce este parcurs un traseu de cinci kilometri. E necesar să mergeți pe jos timp de aproximativ două ore, pe un drum forestier.
Drumul nu este ușor de parcurs, dar frumusețea piscurilor din Munții Retezat ce se dezvăluie pe traseu merită fiecare pas.
La un moment dat, turiștii pătrund într-o pădure în care simt o răcoare plăcută, iar la ieșirea dintre copaci, pot fi admirate primele sălașuri din Fundătura Ponorului. Deși este ascunsă în inima munților, această vale este animată, mai ales vara, de săteni din localitatea Federi care locuiesc mai multe luni din an pentru a avea grijă de animale, în special vaci, oi sau cai, și a aduna fânul.
Printre aceștia se numără și Eleonora. Are 67 de ani, iar de primăvara până toamnă locuiește singură în sălașul său din Fundătura Ponorului. Are nouă vaci, astfel că în fiecare an le aduce la păscut aici. Pentru a nu se plictisi, Eleonora are și o grădină în fața sălașului, foarte îngrijită, plină cu legume: fasole, ceapă, cartofi, pătrunjel sau porumb. Femeia este de mare ajutor și pentru turiștii care ajung în zonă, cărora le dă toate sfaturile de care au nevoie. Nu puțini îi cer Eleonorei să le pregătească și o masă tradițională, cu caș, telemea, ceapă din grădină, gogoși sau balmoș.
„Sunt o grămadă de sălașe pe aici pe vale, dar cele multe îs pustii. Aici mai sunt patru, cinci sălașe la care mai vin oamenii, mai ales acum vara, că au de lucru. Mie nu mi urât, nu se întâmplă nimic, cine să vină până la mine? Stau singură. Am nouă vaci. Vin cu grămada turiști, mai ales din Timișoara, din Ungaria au fost, și din Israel. Au fost și cu care nu ne-am putut înțelege. Le-am mai pregătit câte o masă: o pancovă (n.r. gogoașă), un balmoș. Îmi spun unii să le pregătesc câte o bucată de brânză și ceapă de a mea, din grădină”, a povestit Eleonora, pentru vestbest.ro.