Ministrul Apărării Naționale (MApN), Vasile Dîncu, a afirmat marți – în fața jurnaliștilor – că România poate primi 500.000 de refugiați din Ucraina, dacă e nevoie, deși țara noastră nu se așteaptă la fluxuri majore de refugiați, în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Ministrul a mai spus că românii nu trebuie să se teamă, în contextul unui conflict armat.
„Eu cred că populația poate să stea liniștită. Sigur că în condițiile unui conflict în Ucraina toată zona este afectată, dar asta nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”, a declarat ministrul.
El a adăugat că mai există șanse pentru o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului, deși Rusia folosește diplomația „și în scopul de a influența, de a manipula”.
„Există și condiții pentru un conflict armat, foarte multe condiții, dar nu se știe… Să sperăm că încă vor continua să vorbească diplomații, nu militarii. În același timp se declară că se retrag forțe – și că există aproape un calendar de retragere – și se acționează și militar, dar există speranțe, în scurt timp va avea loc și un comitet NATO-Rusia”, a mai spus Dîncu.
De asemenea, a mai afirmat el, România este pregătită să primească peste jumătate de milion de refugiaţi, în cazul unui conflict în Ucraina.
„Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi, aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii care au în subordine acest lucru. Sunt multe puncte. Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor. (…) Nu ne aşteptăm la fluxuri majore care să vină aici, dar niciodată nu se ştie, în funcţie de evoluţiile armate, dacă ar fi cazul, dar deocamdată vorbim de o situaţie ipotetică”, a spus ministrul.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat marți, la Antena 3, că România este pregătită să ajute Ucraina cu medicamente și echipamente medicale. De asemenea, țara noastră este pregătită să primească refugiați ucraineni, în cazul în care Rusia pornește invazia.
Arafat a precizat că s-au stabilit terenurile unde vor fi amplasate taberele, care ar putea găzdui eventualii refugiați care vor fugi din calea războiului.
„Este făcută analiza de către inspectoratele pentru situații de urgență împreună și cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Sunt stabilite terenuri unde pot fi instalate tabere, nu înseamnă că toate vor fi folosite. Noi sperăm să nu folosim niciunul dintre ele. Pe lângă ele sunt identificate și locuri de cazare altele decât în tabere de corturi”, a afirmat Arafat.