EXCLUSIV| ”Curba morții” de la Bălțați adună tragedii de mulți ani. Mărturia unui șofer implicat într-un accident aproape de locul în care au murit șapte oameni: ”Acolo se formează gheață, în rest drumul este uscat”

EXCLUSIV| ”Curba morții” de la Bălțați adună tragedii de mulți ani. Mărturia unui șofer implicat într-un accident aproape de locul în care au murit șapte oameni: ”Acolo se formează gheață, în rest drumul este uscat”
Publicat: 23/02/2022, 13:33
Actualizat: 25/02/2022, 10:54

Zona în care a avut loc tragicul accident de la începutul lunii februarie de la Bălțați, în urma căruia au decedat șapte persoane, a fost de-a lungul timpului locul în care s-au produs mai multe accidente grave. Într-un astfel de accident a fost implicat avocatul ieșean Anatole Cenușă, la începutul anului 2019.

Acesta a explicat pentru Gândul că zona i s-a părut dintotdeauna riscantă și că a alunecat pe un strat de gheață, deși restul șoselei părea uscată: „Acolo se scurge apa din câmp și îngheață în curbă. Așa a fost și la mine: a fost un strat de zăpadă proaspăt așezat, de grosimea unui deget, sub care se afla un strat subțire de gheață”, spune avocatul.

Accidentul în care a fost implicat Anatole Cenușă a avut loc pe 9 ianuarie 2019, când avocatul, împreună cu o clientă, au plecat din Iași spre Darabani, oraș din județul Botoșani. Locul unde s-a produs accidentul în care a fost implicat Anatole Cenușă este cu câteva sute de metri mai în spate de porțiunea de drum unde a avut loc accidentul din februarie 2022, în urma căruia au murit șapte persoane.

Acum doi ani, pe același drum nu erau nici marcaje, nici restricții

„Gândul” a luat legătura cu Anatole Cenușă pentru a explica dacă din punctul său de vedere zona respectivă reprezintă un pericol pentru șoferi. Avocatul spune că, în ziua accidentului, acum doi ani, în zona respectivă nu erau restricții de viteză și nici suficiente marcaje și indicatoare.

De ani de zile sunt multe accidente care se întâmplă în aceeași zonă, însă nimeni nu își bate capul să facă o expertiză să vadă cum s-a construit strada, dacă sunt toate reperele îndeplinite. Sunt și alte zone și alte străzi în care șoferii au viteză, dar acolo nu este doar asta, pentru că eu, de exemplu, nu aveam mai mult de 70 km/oră în momentul accidentului. După părerea mea, e și o greșeală tehnică în modalitatea de construcție a străzii, sunt niște reguli tehnice pe care eu nu le cunosc”, a spus avocatul Anatole Cenușă, pentru Gândul.

Acesta a adăugat că atunci când a auzit despre accidentul în urma căruia au murit șapte oameni, de pe 1 februarie 2022, s-a gândit că „autoritățile nu fac nimic să expertizeze zona și să facă ceva concret ca să îndrepte lucrurile și să nu mai fie atâtea accidente”.

Anatole Cenușă susține că în momentul producerii accidentului în care a fost implicat, doar în zona respectivă era un strat de gheață, în rest șoseaua era uscată. De altfel, aceasta este și una dintre ipotezele prezentate de către un expert auto ieșean, citat de Gândul la scurt timp după producerea accidentului din februarie 2022: prezența poleiului doar în zona respectivă, unde sunt multe lacuri, umiditate ridicată și condiții atmosferice atipice.

„În timp ce mă deplasam spre Darabani, la ieșirea din localitatea Bălțați, într-o curbă la dreapta (numită și curba morții), am intrat în derapaj întrucât sub stratul de zăpadă proaspăt așezat, de grosimea unui deget, se afla un strat subțire de gheață, din apa scursă din câmp. Mașina a intrat în derapaj și a pătruns pe contrasens, dar prin rotire de două-trei ori, și s-a oprit fiind orientat cu fața în direcția inversă sensului de mers, adică spre Iași, după care, la câteva secunde, a fost lovit din spate de autoturismul de Botoșani care mergea spre Iași”, a precizat avocatul ieșean.

Procurorii l-au trimis în judecată pe avocat pentru vătămare corporală din culpă, în urma accidentului din 2019. Anatole Cenușă spune că tocmai s-au făcut noi expertize pentru a determina cum s-a produs accidentul.

Gândul” a relatat că abia după gravul accident care a avut loc pe 1 februarie 2022 au fost plasate în regiunea Bălțați indicatoare rutiere care limitează viteza conducătorilor auto la 70 km/oră. Totodată, pe un tronson de câteva sute de metri, marginea drumului european este limitată cu mici stâlpi cu bandă reflectorizantă în vârf, care marchează începutul șanțurilor de colectare a apei amplasate de-a lungul șoselei.

Citește și

EXCLUSIV | Cine a sunat la 112 după accidentul în care au murit șapte oameni în ”curba morții” de la Bălțați. ”Ar trebui să se audă când le spun că era polei pe jos”

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?