Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la B1TV, că a existat o discuție în cadrul coaliției despre reducerea accizei la carburanți, dar a rămas să nu fie anunțată public până nu se va ști foarte clar dacă și cum se va implementa și mai ales care este impactul.
Vicepremierul a precizat că vor mai exista discuții pe acest subiect și se va face o analiză pentru a se determina dacă poate fi sau nu implementată această măsură.
„A fost ieri o discuție în coaliție, într-adevăr, și despre reducerea accizei la carburanți și a rămas să nu ieșim până când nu există o analiză foarte exactă, serioasă și până când nu există o întâlnire între premier și OMV, Rompetrol și ceilalți jucători sau actori de pe piață. Am citit și eu după aceea că de fapt cineva a anunțat. Toată lumea a fost de acord să căutăm o soluție, să încercăm să reducem prețul, dar a rămas în discuție fiindcă nu poți să anunți o măsură până când nu vezi impactul, până când nu vezi cum reacționează piața, până când nu vezi ce efecte va avea acea măsură. (…) Urmează să mai avem o discuție despre acest subiect să vedem tot ce înseamnă impact politic, financiar, social”, a declarat președintele UDMR, la B1TV.
Întrebat ce ar trebui să se întâmple, având în vedere că ministrul de Finanțe a lansat deja propunerea în spațiul public și susținea că va genera o ieftinire de peste un leu la pompă, Kelemen Hunor a răspuns: „Adrian Câciu are dreptate, cu asta s-ar reduce prețul, dar trebuie să așteptăm discuțiile cu actorii de pe piață și un impact foarte clar, ce se va întâmpla, fiindcă poți să reduci trei luni, șase luni, o perioadă, după care brusc dacă urcă prețul e o problemă.
Liderul UDMR spune că una din problemele majore care generează costuri ridicate la pompă este conflictul dintre Rusia și Ucraina.
În acest moment, din cauza conflictului ruso-ucrainean, și ieri ați văzut pe bursă prețul petrolului cât de mult s-a schimbat. Sigur, nu a atins recordul de acum câțiva ani, dar oricum va influența toată piața carburanților, nu numai la noi. Trebuie să faci analizele necesare, eu nu sunt pentru balet mediatic, nu intru eu în această competiție – nu populistă neapărat, o competiție între politicieni”.
Președintele PNL, Florin Cîțu, se arată sceptic cu privire la soluția găsită de ministrul Finanțelor de reducere a accizei la combustibil cu 50% pentru o perioadă de trei luni. El atrage atenția că o astfel de măsură ar atrage declanșarea procedurii de infrigement.
„Cred că este datoria ministrului de Finanțe să vină să spună, el a propus-o. Eu am atras atenția asupra unor lucruri și în ședința de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult. Vă dați seama, dacă o luam pentru tot anul, costă 9 miliarde, deci este un impact mare.
Cîțu atrage atenția că dacă reducerea este sub acciza minimă atunci procedura de infrigement va fi declanșată automat. Totodată, liderul liberalilor susține că ministrul Finanțelor trebuie să răspundă în fața românilor dacă impactul reducerii accizei la combustibil nu va avea impactul promis.
Întrebat dacă Adrian Câciu ar trebui să facă un pas în spate pentru această situație, liderul PNL a continuat: „În primul rând, mă interesează să nu îi mai mințim pe români.