Oficial ONU: Conflictul ruso-ucrainean ar putea genera până la 5 milioane de refugiați. România, pregătită să primească circa 500.000 de ucraineni

Oficial ONU: Conflictul ruso-ucrainean ar putea genera până la 5 milioane de refugiați. România, pregătită să primească circa 500.000 de ucraineni
Ajutorul umanitar sosește pentru civilii evacuați din Donbass și cazați temporar la centrul sportiv și de recreere Romashka/ sursa: Profimedia
Publicat: 24/02/2022, 08:15

Conflictul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei s-ar putea traduce printr-o „nouă criză a refugiaţilor”, cu până la 5 milioane de persoane care vor fugi din calea războiului, a avertizat miercuri ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa Adunării Generale a ONU.

„Dacă Rusia continuă pe această cale, ea ar putea – potrivit estimărilor noastre – să creeze o nouă criză a refugiaţilor, una dintre cele mai importante cu care să se confrunte lumea astăzi, cu până la 5 milioane de persoane suplimentare deplasate de războiul ales de Rusia şi de presiunea sa exercitată asupra vecinilor Ucrainei”, a spus ea la ONU.

Consiliul norvegian pentru refugiaţi, o organizaţie importantă, a avertizat la începutul lunii că dacă milioane de persoane sunt constrânse să-şi părăsească locuinţele, grupurile umanitare vor avea mari dificultăţi în a răspunde unei fracţiuni din nevoile lor.

Oficiali polonezi: Polonia este destul de bine pregătită să primească un mare număr de ucraineni

În timp ce Ucraina se pregăteşte pentru o invazie rusă, vecinii săi membri ai Uniunii Europene se pregătesc de un posibil aflux care ar putea fi de milioane de refugiaţi, relatează AFP, care fug din cauza operaţiunilor militare.

„Polonia se pregăteşte de diferite scenarii legate de situaţia tensionată”, a anunţat miercuri Ministerul de Interne de la Varşovia.

Acesta a precizat că sunt în studiu mai multe planuri de urgenţă pentru o criză umanitară potenţială chiar de dinainte ca Rusia să recunoască independenţa zonelor controlate de rebeli în estul Ucrainei şi ca Occidentul să riposteze cu sancţiuni.

„Ministerul de Interne ia de o anumită perioadă de timp măsuri pentru a ne pregăti de un val de până la un milion de persoane”, a spus luna trecută viceministrul polonez de interne, Maciej Wasik.

Premierul Mateusz Morawiecki a creat între timp un grup de lucru care are sarcina de a defini nevoile în materie de logistică, transport, îngrijiri medicale şi educaţie pentru a-i primi pe refugiaţii ucraineni.

„Suntem gata să-i primim pe copii şi tineri în şcoli şi pe studenţi în universităţile poloneze”, a declarat miercuri ministrul educaţiei, Przemyslaw Czarnek.

La finalul discuţiilor sale de la Varşovia, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marţi pentru AFP că Polonia este „destul de bine pregătită să primească un mare număr de ucraineni”.

Potrivit ei, Comisia Europeană este gata să-i asigure Poloniei o susţinere economică dacă va fi necesară, precum şi ajutorul Agenţiei europene pentru azil, Europol şi FRONTEX.

Slovacia dă asigurări şi ea că este gata să dea o mână de ajutor

„Avem pregătite planuri pentru o eventuală presiune a refugiaţilor”, a declarat marţi ministrul apărării, Jaroslav Nad.

Ministrul de interne, Roman Mikulec, le-a spus jurnaliştilor că există patru tabere de refugiaţi care pot primi solicitanţi de azil ucraineni. „Dacă situaţia o impune, putem utiliza facilităţile de cazare existente ale Ministerului de Interne şi ale altor ministere”, a adăugat el.

România este gata să primească o jumătate de milion de refugiați

România a precizat că nu se aşteaptă ca mulţi ucraineni să ajungă spre teritoriul său, dar că este gata să primească o jumătate de milion.

„Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiaţi, aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne şi cu celelalte instituţii care au în subordine acest lucru. (…) Sunt multe puncte. Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile oraşe, există zone pentru asta în vecinătatea graniţelor”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu, în Parlamentul de la Bucureşti.

România ar putea instala centre de primire în special în marile oraşe de-a lungul frontierei sale de 650 km de la frontiera cu Ucraina, a spus el.

„Corturi, paturi, pături, aparate de încălzit – totul poate fi adunat şi instalat în mai puţin de 12 ore”, a declarat Alexandru Moldovan, prefect al judeţului Suceava.

Ungaria va fi deschisă pentru ucrainenii care fug de război

Chiar şi Ungaria, al cărui prim-ministru Viktor Orban este cunoscut pentru luările sale dure de poziţie privind migraţia, pare gata să primească refugiaţi. „În caz de război, sute de mii, chiar milioane de refugiaţi vor ajunge din Ucraina şi vor redesena fundamental situaţia politică şi economică a Ungariei”, a declarat el recent.

„Dacă refugiaţii ajung, ei trebuie să fie adăpostiţi şi să beneficieze de îngrijiri”, a spus ministrul apărării ungar, Tibor Benko.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia