LIVE TEXT | A doua zi de război în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a părăsit buncărul în care se adăpostește și a transmis un mesaj motivațional populației

Publicat: 25/02/2022, 10:44
Actualizat: 26/02/2022, 04:09

Rusia a lansat joi, 24 februarie, o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar Kievul a fost atacat vineri dimineață. Militarii ruși continuă invazia în Ucraina, pentru a doua zi, după ce în prima zi au atacat pe trei fronturi, bilanțul trafic numărând sute de morți și răniți. Forțele militare ale Rusiei au atacat cu rachete Odesa, Mariupol, Kiev și Harkov. Oamenii din Kiev s-au adăpostit la metrou, în capitală fiind auzite explozii puternice încă de la primele ore ale zilei de vineri. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia a reluat atacurile cu rachetă la primele ore ale dimineții, ora locală 04.00, dar trupele ruse au fost oprite din avans. Țintele atacurilor de vineri nu au fost doar militare, ci și civile. Trupele ucrainene au aruncat în aer un pod peste râul Teteriv, la Ivankiv, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, într-un efort de a împiedica o coloană de forțe ruse să avanseze spre capitală.

UPDATE 05.00 Echipele CNN din capitala Ucrainei, Kiev, raportează explozii puternice în vestul și sudul orașului sâmbătă dimineața. Cerul, încă întunecat, s-a luminat cu o serie de fulgere la orizont. În zonă există o bază militară.

UPDATE 03.50 Casa Albă a cerut vineri Congresului să aprobe un ajutor de 6,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, care a solicitat, în aceeași zi, asistență financiară de urgență de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

UPDATE 03.00 Rusia a respins vineri, în timpul unui vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, o rezoluție scrisă în comun de Statele Unite și Albania care acuză în „cei mai puternici termeni” „agresiunea sa împotriva Ucrainei” și îi cere „imediat” să își retragă trupele din acea țară”.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 țări au votat în favoarea textului, trei s-au abținut: China, India și Emiratele Arabe Unite.

UPDATE 02.00 Agenția de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul datoriei pe termen lung al Ucrainei, invocând riscul de nerambursare a datoriei după invazia rusă. De asemenea, Ucraina a solicitat asistență financiară de urgență de la Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat vineri directorul general al instituției, Kristalina Georgieva.

UPDATE 01.10 Ucraina și Rusia discută despre stabilirea unui loc și a unei date pentru negocieri, a afirmat vineri noapte purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare pe social media.

„Ucraina a fost și rămâne pregătită să discute despre o încetare a focului și despre pace”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Sergii Nikiforov, citat de Reuters.

UPDATE 00:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj către ucraineni, în noaptea de vineri spre sâmbătă. El a spus că în cursul nopții vor avea loc noi atacuri. „Trebuie să rezistăm”, a fost mesajul lui.

„Noaptea asta va fi cea mai grea. Inamicul va intra în forță. Noaptea vor face asaltul, nu trebuie să dăm capitala! Trebuie să rezistăm în această noapte! Trebuie să rezistăm pe toate fronturile unde dușmanul nostru va încerca mișelește și dur să intre”, a spus Zelenski.

UPDATE 00:00 Forța de răspuns a NATO a fost activată, pentru prima dată în istoria Alianței Nord-Atlantice, ca măsură defensivă de răspuns la invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia.

Comandantul suprem aliat al NATO, generalul Tod Wolters, a activat forța multinațională formată din forțe terestre, aeriene, maritime și operațiuni speciale ale aliaților, care se pot desfășura rapid în sprijinul alianței NATO,

UPDATE 23.30 Guvernul britanic a anunțat vineri seara că a înghețat activele președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului său de externe Serghei Lavrov în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Trezoreria Marii Britanii a declarat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entități și persoane vizate de sancțiuni în urma ofensivei ruse din Ucraina.

Reacția Londrei vine după ce emisarii europeni reuniți la Bruxelles pentru a stabili detaliile sancțiunilor împotriva Moscovei, aprobate joi de liderii UE, au decis să înghețe activele deținute în Europa de președintele rus Vladimir Putin și de ministrul de externe Serghei Lavrov, a declarat un oficial citat de Reuters.

UPDATE – ora 22.40: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Rusiei să se retragă din Ucraina și să opteze pentru dialog. Acesta a afirmat că obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina și că Rusia contestă ordinea de securitate europeană.

Șeful NATO a mai zis că Rusia a cerut să se renunțe la extinderea NATO şi să fie scoase trupe şi infrastructură din ţările care au aderat la alianţă după 1997, ceea ce este imposibil.

UPDATE – ora 22.35: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat că Alianța va lua cele mai dure măsuri posibile pentru a-și proteja aliații. El a mai precizat că a fost activat planul de apărare în premieră pentru NATO. Comandantul suprem aliat – în premieră în istoria NATO a ordonat dislocarea forței de reacție rapidă a alianței.

Secretarul NATO a afirmat că nu poate preciza care va fi deznodământul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, dar în orice caz Rusia va suporta consecințe masive din partea tuturor țărilor Occidentale.

UPDATE – ora 22.00: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că în cadrul summit-ului organizat vineri s-a decis că trebuie să se întărească considerabil flancul estic al Alianței, pentru a transmite un răspuns puternic Rusiei. „Suntem mai uniți decât oricând”.

Geoană a afirmat că în cadrul summit-ului NATO s-au discutat soluții pe termen scurt, mediu și lung care vor fi implementate pentru a asigura stabilitatea continentului european.

UPDATE – ora 21.35: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, că aproximativ 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei. Dintre aceștia, aproximativ 11.000 au rămas pe teritoriul ţării, dar numai 40 dintre ei au cerut statut de refugiat.

Şeful Executivului a verificat, vineri după-amiază, stadiul pregătirilor autorităţilor pentru gestionarea situaţiei de la frontiera cu Ucraina, în cadrul unei vizite de lucru efectuate la Siret, în judeţul Suceava.

UPDATE – ora 21.05: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ieșit din buncărul în care se adăpostește, împreună cu alți lideri ai administrației, pentru a transmite un mesaj de pe străzile din Kiev.

„Liderul partidului este aici, șeful oficiului președintelui este aici, premierul este aici. Cu toții suntem aici să aparăm independența noastră, aparăm Ucraina”, a afirmat președintele Ucrainei.

UPDATE – ora 21.00: Mii de luptători ceceni sunt pregătiți să fie trimiși în Ucraina, la ordinul liderului pro-rus Ramzan Ahmatovici Kadîrov, potrivit Nexta. Între timp, ucrainenii luptă pentru a-și apăra capitala.

„Măcelarii lui Kadîrov”, militarii loiali liderului cecen pro-rus, sunt pregătiți să fie trimiși în Ucraina. În imaginile apărute pe rețelele sociale, mii de soldați sunt echipați și gata să pornească în sprijinul Rusiei.

UPDATE – ora 20.45: Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, vineri seară, Punctul de trecere a frontierei Siret, unde se află numeroși refugiați ucraineni.

Cu această ocazie, el a ținut să le mulțumească românilor care s-au implicat în ajutorarea refugiaților ucraineni care au fugit din calea războiului, trecând granițele noastre începând de joi, după declanșarea războiului în Ucraina. De asemenea, el a precizat că autoritățile statului pun la dispoziție cetățenilor ucraineni unități de cazare, asistență medicală și psihologică.

UPDATE – ora 20.35: Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a condamnat, printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare, actele de război comandate de Vladimir Putin în ultimele zile. Referindu-se la Putin, fostul șef de stat român a spus că „bătăușul de la Kremlin trebuie oprit!”

În mesajul său, Băsescu subliniază cât de nepăsători și neputinicoși au fost europenii în ultimele zile, de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Potrivit președintelui, în timp ce ucrainenii sunt zdrobiţi sub şenilele tancurilor ruseşti, occidentul refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre în țară.

UPDATE – ora 20.10: Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko este gata să apere Kievul, alături de militari și civili. Când a fost întrebat de reporterii postului de televiziune american CNN care sunt intențiile sale în cazul unui atac, fostul șef de stat al Ucrainei le-a arătat jurnaliștilor arma sa, o pușcă de asalt Kalașnikov.

Fostul lider ucrainean a declarat că este pregătit să apere orașul cu orice preț, chiar dacă nu are echipamentul militar necesar pentru a lupta. El a mai spus că sunt mulți oameni care vin să se înroleze pentru a apăra capitala, deși armele pe care le au la dispoziție sunt puține.

UPDATE – ora 19.50: Liderii Uniunii Europene au fost șocați în urma ultimei convorbiri video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care li s-a adresat într-un mod asemănător unui ultim rămas bun, potrivit premierului bulgar Kiril Petkov, relatează Euractiv. Premierul a mai spus că zilele până la căderea Ucrainei sunt numărate.

„A fost o conversație foarte emoționantă. Președintele Zelenski, care se afla într-un buncăr, a intrat și a spus: «Nu știu dacă o să vă mai văd, pentru că sunt pe ținta numărul 1 a rușilor». Te cutremuri pentru că acest om care cere ajutor și sprijin s-ar putea să nu mai fie în viață în următoarele 48 de ore”, a spus – printre altele – premierul bulgar.

UPDATE – ora 19.35: Olena Kurilo, o profesoară ucraineană, a supraviețuit unui atac cu rachete. Imaginea surprinsă de fotoreporteri, cu profesoară în vârstă de 53 de ani, în fața blocului atacat, plină de sânge și bandajată la cap, a emoționat întreaga lume.

Femeia a mărturisit că a fost „norocoasă” pentru că este în viață. Olena Kurilo a supraviețuit unui atac cu rachete în estul Ucrainei joi dimineață. Aceasta se afla în apartamentul său în momentul atacului din Chuguev, regiunea Harkov.

The Sun a deschis prima pagina a ziarului cu imaginea profesoarei: „Sângele ei, pe mâinile lui”, au titrat jurnaliștii britanici. În schimb, The Independent a descris fotografia cu Olena Kurilo drept „una dintre cele mai puternice imagini ale conflictului de până acum”.

UPDATE – ora 19.25: Consiliul Europei, organismul cunoscut în principal pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a luat decizia de a suspenda Rusia din rândurile sale, se arată într-un unui comunicat al instituției.

Hotărârea a fost adoptată de Comitetul Miniștrilor și are efect imediat. Află ce presupune această decizie!

UPDATE – ora 19.15: Un orfelinat din Vorzel, un orășel situat la aproximativ 40 km de Kiev, a fost lovit de un bombardament rusesc puternic, a declarat procurorul general al Ucrainei, relatează BBC.

Iryna Venediktova a scris pe Facebook că resturi de la o rachetă rusească au lovit un orfelinat din oraș care găzduiește 50 de copii. Ea a precizat că nu există victime și a menționat că „se iau măsuri privind evacuarea acestora”.

UPDATE – ora 19.10: Românii își pun la dispoziție casele pentru refugiații ucraineni care ajung în țară. Oamenii îi așteaptă cu o masă caldă, dar și cu un loc unde să poată dormi în siguranță.

O bătrână din comuna ieșeană Popricani le pune la dispoziție casa ucrainenilor refugiați. Femeia în vârstă de 91 de ani avea doar 15 ani când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Atunci și-a pierdut doi dintre frați.

UPDATE – ora 19.05: Președintele ucrainean Volodimir Zelensky le-a transmis, joi seară, liderilor Uniunii Europene (UE) că s-ar putea să fie ultima întâlnire cu el în viață, transmite publicația Times of Israel, care citează surse diplomtice europene.

„E, probabil, ultima oară când mă vedeți viu”, e mesajul liderului de la Kiev, într-o videoconferință organizată în timp ce aceștia erau la Bruxelles la Consiliul European.

UPDATE – ora 19.00: Pe fondul operațiunilor militare rusești în curs de desfășurare în Ucraina, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat, vineri, că Moscova va trebui să răspundă și vor fi repercusiuni militare și politice grave, dacă Suedia și Finlanda vor deveni membre NATO.

„Toate statele membre ale OSCE, în calitatea lor națională, inclusiv Finlanda și Suedia, au reafirmat principiul că securitatea unei țări nu poate fi construită în detrimentul securității altora. În mod evident, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, după cum bine înțelegeți, ar avea consecințe militare și politice grave, ceea ce ar necesita ca țara noastră să ia măsuri de răspuns”, a declarat Zakharova în cadrul unui briefing, potrivit Eurasian Times.

UPDATE – ora 18.45: Imaginea unui bunic în vârstă de 80 de ani care se oferă să se alăture armatei ucrainene a devenit virală pe rețelele de socializare. Potrivit Metro.co.uk bărbatul a fost fotografiat stând la coadă, așteptând să se înroleze.

Imaginea a fost distribuită pe Twitter noaptea trecută de Kateryna Iuscenko, care a fost fosta primă doamnă a Ucrainei din 2005 până în 2010.

Aceasta a scris că geamantanul bărbatului conținea „două tricouri, o pereche de pantaloni, o periuță de dinți și câteva sandvișuri pentru prânz”.

UPDATE – ora 18.35: Șeful administrației regionale de stat din Kherson, Hennadiy Lahuta, anunță că după lupte crâncene cu forțele rusești, armata ucraineană a pierdut controlul asupra trecerii spre Kherson, relatează Ukrinform. Lahuta informează că rușii au depășit apărarea orașului cu forțe considerabile și pierderi grele.

„Dragi locuitori ai regiunii Kherson! Trebuie să vă spun că, după lupte aprige la periferia orașului Kherson, în ciuda eforturilor disperate ale armatei ucrainene, noi, din păcate, am pierdut controlul asupra punctului de trecere spre Kherson”, relatează șeful administrației regionale de stat din Kherson, Hennadiy Lahuta.

UPDATE – ora 18.30: Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a explicat vineri, pe Facebook, în ce condiții se pot angaja în România cetățenii din Ucraina care vin în țara noastră.

Printre altele, nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic

UPDATE – ora 18.20: Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar transmite – printr-o postare pe Facebook – că forțele rusești au pierdut aproximativ 2.800 de persoane de la începutul invaziei în Ucraina.

De asemenea, pierderile sunt masive și în rândul echipamentelor militare, tancuri, blindate și avioane, relatează Ukrinform.

UPDATE – ora 17.40: Reuters citează ministerul Apărării din Ucraina, care transmite că rușii au suferit pierderi umane enorme. Ministerul Apărării din Ucraina a transmis, vineri, că mai mult 1.000 de soldaţi ruşi au murit până în acest moment în conflictul din Ucraina.

”Rusia nu a suferit atât de multe pierderi umane în timpul luptelor în niciunul dintre conflictele armate de la începerea lor”, a adăugat ministerul.

UPDATE – ora 17.30: Conflictul din Ucraina ar urma să aibă efecte negative și asupra economiei, spun specialiștii în domeniu, care atrag atenția că situația din țara vecină ar putea să ducă la creșterea prețurilor petrolului și gazelor și, în consecință, o creștere generalizată a prețurilor.

Totodată, experții spun că investițiile ar urma să stagneze sau să se orienteze spre zone mai stabile, informează Antena 3.

De asemenea, România s-ar putea confrunta cu un număr mare de refugiați din Ucraina, ceea ce ar duce la creșterea costurilor suportate de stat, care deja se confruntă cu așa-numitele „deficite gemene”,  deficitul bugetar şi deficitul de cont curent.

UPDATE – ora 17.20: Ministerul Apărării Naționale a anunțat, vineri, că până pe 4 martie, militarii din Turda se instruiesc în poligonul Capu Midia, într-un amplu exercițiu.

„În perioada 21 februarie – 4 martie, în Poligonul Complex de Trageri Capu Midia din cadrul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” au loc exerciții cu trageri reale de luptă executate de un detașament din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană “Potaissa” din Turda”, a anunțat, vineri, MapN.

Potrivit sursei citate, Batalionul 3 urmează să plece în misiune în cadrul Grupului de Luptă din Polonia, rotația a XI-a, pentru asigurarea prezenței înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianței Nord Atlantice.

UPDATE – ora 17.10: Armata ucraineană a făcut publice imagini cu soldați ruși și separatiști luați prizonieri în timpul confruntărilor de joi.

În imaginile publicate pe Facebook aceștia spun că au fost antrenați în Crimeea și tot de acolo ar fi fost îmbarcați pentru a fi aduși în Ucraina.

UPDATE – ora 16.40: Rusia este gata de a trimite o delegație diplomatică la Minsk pentru a purta negocieri cu Ucraina, a declarat jurnaliștilor secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit Interfax, Peskov a afirmat că Vladimir Putin este gata să trimită o delegație rusă la Minsk la nivelul reprezentanților Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe și ai administrației prezidențiale pentru negocieri cu delegația ucraineană.

Cu câteva ore în urmă, președintele Volodimir Zelenski lansase un apel către Putin cu propunerea de a se așeza la masa negocierilor pentru a opri războiul început de Rusia în Ucraina.

UPDATE – ora 16.33: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat – vineri – că ţara sa va începe să strângă date despre acţiunile forţelor armate ruse în timpul invaziei asupra Ucrainei, pentru a le trimite Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga (Olanda).

„Atacurile ruseşti împotriva unei grădiniţe pentru copii şi unui orfelinat sunt crime de război şi încălcări ale Statutului de la Roma. Nu vor scăpa de pedeaspă”, a scris Kuleba pe Twitter, adăugând că acestea şi alte fapte vor fi trimise CPI.

UPDATE – ora 16:30: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a precizat vineri unde ar putea fi cazați eventualii refugiați din Ucraina, în contextul războiului din țara vecină.

„Am convocat azi o discuție cu responsabili din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate pentru a evalua resursele pe care le putem pune la dispoziție dacă autoritățile guvernamentale ne solicită sprijinul pentru refugiații de război din Ucraina. Avem un număr estimat de 25.000 de locuri pentru cazarea de urgență (cea mai mare parte la Arena Națională, dar și în săli de sport din mai multe școli), inclusiv paturi de campanie și saci de dormit”, a scris Nicușor Dan, vineri, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE – ora 16:00: Compania Naţională Poşta Română a anunţat vineri, prin intermediul unui comunicat, că – în contextul dificil cauzat de acţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Ucrainei – pune la dispoziţie spaţiile de cazare din circuitul intern dedicate angajaţilor, pentru refugiaţilor ucraineni.

Astfel, managementul Poştei Române a hotărât, în cadrul unei şedinţe desfăşurate în regim de urgenţă, emiterea unei decizii prin care aprobă punerea la dispoziţia Prefecturilor judeţene a spaţiilor de cazare de care dispune în reţeaua proprie, pentru găzduirea cetăţenilor refugiaţi din Ucraina.

UPDATE – ora 15:57: O serie de imagini impresionante cu bebeluși născuți prematur, care au fost mutați într-un adăpost antiaerian din Ucraina, și le-a fost acordată îngrijire medicală, au fost făcute publice printr-un tweet al cotidianului New York Times.

Micuții, care apar așezați unul lângă celălalt, în linie, sunt îngrijiți cu grijă de către personalul medical în adăpostul care a fost improvizat la un nivel inferior al clădiri spitalului din regiunea Dnipro, în estul Ucrainei.

Sursa citată scrie că adăpostul antiaerian a fost improvizat, la un nivel inferior al clădirii spitalului.

UPDATE – ora 15:40: Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat, vineri, că în acest moment nu se înregistrează o creștere a nivelului de radiații gamma în România, în contextul situației de la Cernobîl.

Anunțul instituției vine după ce autoritățile de la Kiev au declarat că au fost înregistrate creșteri ale nivelului radiațiilor în jurul centralei de la Cernobîl, după ce aceasta și zona de excluziune din jurul ei au fost preluate de către forțele ruse.

UPDATE – ora 15:00: UEFA a decis că finala Ligii Campionilor nu se va mai juca la St. Petersburg, așa cum era stabilit. După agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, forul european a stabilit ca meciul să aibă loc pe „Stade de France”, din Paris.

Potrivit Prosport, forul european a luat atitudine și a decis ca ultimul act din Liga Campionilor să nu se mai dispute  la St. Petersburg ci pe „Stade de France”, cu toate că fuse luată în calcul și varianta Wembley.

Finala Ligii Campionilor se va juca pe 28 mai, într-o zi de sâmbătă, de la ora 22:00 (ora României) și sunt așteptați în jur de 80.000 de spectatori.

UPDATE – ora 14:46: Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău a fost solicitat să primească zborurile care aveau ca destinație, Chișinău, capitala Republicii Moldova, țară în care a fost declarată starea de urgență în contextul situației din Ucraina. Spațiul aerian din Moldova a fost închis, inclusiv pentru zborurile de pasageri.

Ultimul zbor a adus în Bacău, în premieră, campioana Moldovei la fotbal, Sheriff Tiraspol, dintr-o deplasare în Portugalia, la Braga, unde a ratat dramatic o calificare în faza superioară Europa League. Deplasarea către Republica Moldova a fost continuată pe cale rutieră cu un autocar trimis de autoritățile moldovenești.

UPDATE – ora 14:45: Nava comercială MILLENIAL SPIRIT, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a fost lovită vineri de un obuz în Marea Neagră, anunță Agenția Navală a Republicii Moldova într-un comunicat de presă.

Nava a fost lovită în apele neutre ale Mării Negre. Tot echipajul e format din marinari ruși, potrivit comunicatului.

UPDATE – ora 14:00: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Interne, Lucian Bode, că România se pregătește pentru un eventual val de refugiați din Ucraina.

Astfel, potrivit acestuia, persoanele care sosesc în România din Ucraina și solicită azil, pot beneficia de servicii medicale asigurate de stat.

De asemenea, ministrul a adăugat că, odată ce respectivele persoane primesc statutul de refugiat, acestea au aceleași drepturi ca cetățenii români.

UPDATE – ora 14:43:Federația Internațională de Automobilism (FIA) a anunțat că a decis să nu mai permită Rusiei să organizeze Marele Premiu de Formula 1 de anul acesta.

Într-o declarație emisă vineri, organizația a spus că „este imposibilă organizarea Marelui Premiu al Rusiei în circumstanțele actuale”.

„Campionatul Mondial de Formula 1 ajunge în țări din întreaga lume cu o viziune pozitivă, de a uni oamenii, aducând națiunile împreună. Urmărim evoluțiile din Ucraina cu tristețe, șoc dar și cu speranța unei soluționări rapide și pașnice a crizei actuale”, se arată în comunicatul FIA.

UPDATE – ora 13.58: EXCLUSIV | „Oamenii stau la cozi pentru a primi arme. Așa ceva nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial”, spune un geopolitician ucrainean, într-un interviu pentru Gândul.

Serhii Hakman este director adjunct al Centrului regional Cernăuţi de perfecţionare a calificării, Ucraina, dar și doctor în științe istorice. Acesta afirmă că lumea nu a mai văzut un conflict precum cel din Rusia și Ucraina tocmai din 1945, când s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial.

”Joi, a fost doar o diferență de intensitate a focului. Acum, a trecut într-o fază deschisă, în care Federația Rusă și-a scos măștile și a trecut la o altă intensitate. Suntem în faza foarte fierbinte a războiului, suntem atacați din toate părțile practic de forțele ruse, în afară de vest. Suntem atacați inclusiv atât de pe teritoriul Rusiei, de pe teritoriul Republicii Belarus. Sunt informații că au fost niște atacuri din partea Transnistriei, a povestit Serhii Hakman.

Geopoliticianul consideră că Rusia încearcă să impună Ucrainei o așa-numită pace, prin care țara să cedeze Crimeea, zonele de Est și care, în final, să dezarmeze, fără să apeleze la UE și NATO.

Armata ucraineană și societatea ucraineană este dispusă să-și apere țara. Sunt câteva categorii de oameni în acest moment în Ucraina. Sunt oameni disperați, sunt oameni care încerarcă să-și salveze familiile și să fugă peste graniță, în special femei cu copii. Și sunt cozi la comisariatul militar pentru a primi arme. Oamenii sunt gata să-și apere patria mult mai mult decât a fost în 2014”, mai spune Serhii Hakman.

Mai multe imagini cu civili care așteaptă să se înarmeze au fost surprinse, vineri dimineață, în orașul ucrainean Lviv. La primele ore ale dimineții au început să sune alarmele și în cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, iar oamenii au început să fugă din calea atacurilor rusești.

UPDATE – ora 13.05: Un inginer din armata ucraineană și-a sacrificat viața aruncând în aer un pod, pentru a opri invazia tancurilor rusești care vin dinspre Crimeea. Povestea a fost descrisă pe Facebook într-o postare a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Fratele nostru a murit. Fapta sa eroică a încetinit semnificativ înaintarea inamicului, ceea ce a permis unității să redistribuie și să organizeze apărarea”, se arată în postarea Statului Major Ucrainean.

Potrivit postării, soldatul a fost chemat să arunce în aer un pod peste care urmau să treacă tancuri rusești. Militarul a pus în practică ordinul, dar nu a apucat să fugă înainte de explozie.

Mesajul de pe Facebook se încheie tulburător.

„Invadatori ruși, să știți, sub picioarele voastre va arde pământul! Vom lupta cât vom trăi! Și, cât suntem în viață, vom lupta!”, se mai arată în postarea Statului major al Forțelor Armate din Ucraina.

UPDATE – ora 12.37: Un soldat ucrainean aflat pe front le-a transmis o înregistrare video emoționantă părinților. Înregistrarea a devenit virală pe rețelele de socializare. „Suntem bombardați intens. Mamă, tată, vă iubesc”, este mesajul tânărului soldat.

Preşedintele Volodimir Zelenski crede că grupuri inamice de sabotori au intrat deja în Kiev şi că el este ţinta numărul 1 şi afirmă că ucrainenii au fost lăsaţi singuri să-şi apere ţara.

„Potrivit informațiilor noastre, inamicul m-a transformat în ţinta numărul 1, iar pe cei din familia mea în ţinta numărul 2. Vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe şeful statului. Avem informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”, a declarat el, adăugând că se află la sediul Guvernului, alături de alţii.

Într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, Zelenski a afirmat că altor state le este teamă să sprijine aderarea Ucrainei la NATO.

Cine este dispus să garanteze aderarea Ucrainei la NATO? Sincer, tuturor le este teamă. I-am întrebat pe toţi partenerii dacă sunt alături de noi. Sunt alături de noi, dar nu sunt pregătiţi să ne ia într-o alianţă alături de ei”, a afirmat el.

UPDATE – ora 12:36: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a criticat vineri, în timpul unei conferințe de presă susținută la Palatul Victoria, că, prin acțiunile sale din Ucraina, Rusia „rescrie o pagină neagră din istoria umanității”.

Totodată, acesta a mai spus că intervenția rusă în Ucraina este un fapt foarte grav, încălcându-se suveranitatea unei țări europene.

„Imaginile dramatice cu cetățenii ucraineni care fug din calea războiului pentru a-și salva viața sunt de neacceptat pentru secolul în care trăim. Este un moment critic și grav, în care asistăm la o deteriorare accelerată a climatului de securitate din regiunea noastră. Prin declanșarea acestui atac împotriva unui stat liber și suveran, Federația Rusă rescrie o pagină neagră din istoria umanității, în care, prin conflict armat, se decide în mod abuziv și arbitrar soarta unei națiuni”, a spus Lucian Bode.

UPDATE – ora 12.30: Ucrainenii au fugit cu ei din calea bombardamentului. În orașul Harkov au fost bombardamente în noaptea de joi spre vineri, mii de civili s-au refugiat în metroul orașului.

În Kiev, care este sub asediu la momentul redactării acestei știri, la fel, oamenii se ascund pe unde pot.

Imagini emoționante cu animalele de companie salvate de stăpânii lor și luate cu ei în adăposturile subterane, la metrou, circulă pe rețelele de socializare.

UPDATE – ora 12.21: Primarul Kievului, fostul mare boxer Vitali Klitschko, a anunțat că este pregătit să îmbrace uniforma militară. Acesta spune că este gata să ajute armata și trupele Ministerului de Interne să respingă atacurile rusești.

Fostul sportiv a spus că situația din țara lui nu-i dă de ales. „Nu am altă opțiune, trebuie să fac asta. Voi lupta”, a declarat Klitschko, edilul Kievului din 2014.

Acesta a menționat că, pentru el, principala prioritate este să lucreze cu forțele de poliție și militare pentru a sprijini infrastructura orașului, în așa fel încât cetățenii să nu rămână fără electricitate, gaz și apă. Primarul a mai spus că cetățenii ucrainieni sunt gata să-și apere țara, ca soldați.

„Poporul ucrainean este puternic. Și va rămâne fidel cu sine în acest calvar teribil. Un popor care tânjește după suveranitate și pace. Un popor care consideră poporul rus ca fiind frații săi”, a scris acesta, într-o postare pe LinkedIn.

Fratele primarului, Vladimir Klitschko, s-a înrolat în armata de rezerviști a Ucrainei încă de la începutul acestei luni, spunând că dragostea pentru țara sa îl obligă să îmbrace haina militară.

UPDATE – ora 11.57: Curtea Penală Internațională anunță că ar putea investiga posibile crime de război și crime contra umanității în Ucraina. Karim Khan, procuror la Curtea Penală Internațională (CPI), și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la invazia rusă din Ucrainei.

Acesta a făcut apel la părțile implicate în conflict să își respecte obligațiile impuse de dreptul internațional.

„Reamintesc tuturor părților care desfășoară ostilități pe teritoriul Ucrainei că CPI își poate exercita jurisdicția și poate investiga orice act de genocid, crime împotriva umanității sau crime de război comise în Ucraina. Este imperativ ca toate părțile în conflict să își respecte obligațiile în temeiul dreptului internațional umanitar”, a spus Khan, care a adăugat că instituția va monitoriza în continuare îndeaproape situația din Ucraina.

În decembrie 2020, biroul procurorului a anunțat că are motive să creadă că în conflictul din estul Ucrainei au avut loc crime de război și alte infracțiuni contra umanității. Ancheta preliminară a fost închisă, dar încă nu a fost depusă o cerere oficială către judecători de a deschide o anchetă completă. Judecătorii trebuie să fie de acord înainte de a putea fi deschisă o anchetă.

Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale și s-a opus unei eventuale anchete oficiale. Cu toate acestea, instanța poate investiga presupusele crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei, indiferent de naționalitatea pretinșilor făptuitori.

UPDATE – ora 11.56: Trupe rusești au intrat vineri în capitala Ucrainei, înaintând pe străzile dintr-un cartier din zona de nord a Kievului. Imagini postate pe Twitter au surprins un moment cutremurător.

Pe una dintre străzi, un tanc rusesc își schimbă direcția de mers și intră într-o mașină de pe stradă. După impact, blindatul rusesc urcă cu șenilele peste mașină.

Ulterior, pe rețelele sociale au apărut imagini care arată cum mai multe persoane încearcă să-l scoată din fiarele contorsionate pe bărbatul rămas blocat în mașină.

UPDATE – ora 11.39: Calea Ferată din Moldova (CFM) a anunțat că s-a dispus sistarea circulației trenului pe ruta Odesa-Chișinău, pe termen nedeterminat.

Măsura a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și a fost luată în contextul războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, Calea Ferată din Moldova a anunțat că a lansat, înainte de termen, cursa Chișinău –Iași – Chișinău. Pasagerii cursei Chișinău-Iași pot beneficia de transfer gratuit din și spre Aeroportul Internațional Iași.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării și a cerut Parlamentului decretarea stării de urgență. Maia Sandu a declarat că Moldova este pregătită să primească zeci de mii de refugiați și deja este o creștere a fluxului de tranzit la frontierele țării.

UPDATE – ora 11.25:  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, vineri, că persoanele care vin din Ucraina în România sunt exceptate de la măsura carantinei, fie că vin direct, fie că ajung după ce au tranzitat Republica Moldova.

CNSU precizează că decizia a fost luată ”ţinând cont de degradarea situaţiei de securitate din Ucraina şi creşterea însemnată a numărului de persoane care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina precum şi cele care se află în punctele de trecere a frontierei şi intenţionează să intre pe teritoriul naţional”.

România ar putea primi aproximativ 500.000 de refugiați ucraineni, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Aceștia vor fi găzduiți în taberele amplasate în mai multe județe, precum Botoșani, Tulcea, Maramureș și Suceava.

UPDATE: – ora 11.20: Agenția ucraineană de reglementare în domeniul energiei nucleare a atras atenția că în zona din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl au fost detectate niveluri de radiații gamma mai mari decât de obicei, după ce aceasta a fost capturată de armata rusă.

Inspectoratul de Reglementare Nucleară a spus că, cel mai probabil, trecerea echipamentelor militare de mare greutate prin zona de excluziune a dus la ridicarea unor cantități mari de praf contaminat radioactiv în aer.

Autoritățile ucrainene au anunțat că Rusia a preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl și a zonei de excluziune din jurul acesteia, după o serie de lupte desfășurate joi în regiune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, a declarat că forțele aeriene ruse protejează centrala pentru a preveni orice posibile „provocări”. El a insistat că nivelurile de radiații din zonă au rămas la nivel normal.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul în Viena, a declarat că a fost informată de Ucraina despre preluare, adăugând că „nu au existat victime sau distrugeri” în zona centralei.

În 1986, un reactor nuclear de la centrala situată la 130 de kilometri nord de Kiev a explodat, trimițând un nor radioactiv în toată Europa. Reactorul avariat a fost acoperit ulterior de o carcasă de protecție pentru a preveni scurgerile radioactive.

UPDATE – ora 11.19: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este „o țintă principală a agresiunii ruse”, a transmis Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

„Preşedintele Zelenski reprezintă în multe feluri, personifică aspiraţiile şi ambiţiile democratice ale Ucrainei, ale poporului ucrainean. Prin urmare, desigur, el ar fi o ţintă principală pentru agresiunea rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price, pentru CNN.

Zelenski a confirmat. „Avem informaţii că inamicul m-a declarat ţinta numărul unu, iar familia mea, ţinta numărul doi”, a spus președintele Ucrainei într-un mesaj video.

El a adăugat că au circulat informaţii false că ar fi părăsit Kievul. „Stau în Capitală, stau cu poporul meu”, a spus Zelenski.

UPDATE – ora 11.06: Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru marți 1 martie, de la ora 12.00.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România, precum și măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați și persoane strămutate pe teritoriul național, în contextul securitar internațional.

În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, a anunțat, vineri, Administrația Prezidențială.

UPDATE: ora 10.50: Președintele Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către statele din Formatul București 9 (B9), solicitând asistență în apărarea împotriva forțelor ruse, dar și sancțiuni și presiuni asupra Moscovei, pentru a pune capăt ostilităților.

Apelul a fost făcut către statele din Formatul B9, adică România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania.

„Noi ne apărăm libertatea şi pământul, dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună, trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”, a transmis Zelenski.

Președinții statelor participante la „Formatul București 9” se întâlnesc vineri, la Varșovia, într-un summit extraordinar, pentru a discuta despre situația din Ucraina, în contextul invaziei ruse.

UPDATE ora 10.30: Forțele ruse au intrat în cartierul Obolon, la 10 km de centrul Kievului, unde se luptă cu armata ucraineană, potrivit ziarului Kiev Independent. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu iasă din case.

De asemenea, armata ucraineană se luptă la periferia capitalei, în Dymer și Ivankiv, împotriva vehiculelor blindate rusești.

Lupte sângeroase au loc la nord-vest de Kiev, iar trupele ucrainene au aruncat în aer un pod de la granița râului Teteriv pentru a împiedica avansarea forțelor ruse.

La momentul publicării acestei știri, forțele ucrainene încă mențin controlul aerodromului de la marginea orașului, care ar putea servi pentru debarcarea armatei ruse la Kiev, dacă este cucerit de ruși.

UPDATE – ora 10.26: Un avion de luptă rusesc, de tip Suhoi Su-27, a fost doborât vineri dimineață deasupra capitalei Ucrainei, Kiev.

Anunțul a fost făcut vineri de către adjunctul ministrului de Interne al Ucrainei, Evgeny Yenin.

Unele fotografii postate pe Twitter de către serviciile ucrainene de urgență par să arate o clădire afectată de un incendiu, după ce fragmente din aeronavă au căzut pe ea.

„Avionul inamic a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi a căzut lângă un imobil situat pe strada Koşiţa 7, cartierul Darniţk”, a scris, pe Telegram, consilierul ministrului de Interne ucrainean Anton Gheraşcenko.

După ce avionul s-a prăbușit, o clădire de locuințe cu nouă etaje a luat foc, de la etajul al patrulea în sus, notează presa locală. Pentru stingerea incendiului au fost mobilizate 11 echipaje de pompieri.

Încă de dimineață, în capitala Ucrainei s-au auzit explozii puternice. Autoritățile locale le-au cerut oamenilor să rămână în case, iar școlile și grădinițele au fost închise.

Anton Gheraşcenko a declarat că sunt în acţiune bateriile antiaeriene care apără oraşul.

Preşedintele ucrainean a făcut vineri dimineaţă bilanţul victimelor primei zile a invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, indicând că sunt 137 de morţi.

UPDATE: – ora 10.20: Președintele Klaus Iohannis a precizat vineri că la reuniunea Consiliului European de joi seară a fost convenit un pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina.

„La reuniunea extraordinară a Consiliului European de aseară, am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei. Susțin, totodată, pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus”, a scris președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefului statului, Moldova simte presiunea din partea Moscovei.

„Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor. Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei și este absolut necesară și pe mai departe coordonarea strânsă a reacțiilor și a abordărilor cu aliații euroatlantici, în special SUA și NATO”, a spus Klaus Iohannis.

UPDATE – ora 09.30: Cei 13 soldați ucraineni care au căzut la datorie apărând Insula Șerpilor au fost omagiați de președintele Volodimir Zelenski. Ultimele cuvinte ale acestora, rostite pe o frecvență radio, au devenit virale pe internet.

Rusia a trimis două nave de război, Moscova și Vasilii Bikov, împotriva micii garnizoane ucrainene de pe Insula Șerpilor

„Suntem o navă rusă de război. Vă sugerăm să depuneți armele și să vă predați, pentru a evita vărsare de sânge și victime inutile. Altfel, veți fi bombardați. Ne-ați auzit?”, au transmis rușii de două ori.

Răspunsul ucrainenilor, înainte de a fi uciși: „Navă de război rusească, du-te naibii”.

UPDATE – ora 08.30: În Kiev au avut loc explozii vineri dimineață, au raportat jurnaliștii CNN de pe teren, care au relatat că au auzit sirenele raidurilor aeriene timp de câteva minute.

Ministrul de Externe al Ucrainei a scris pe Twitter: „Ultima dată când capitala noastră a trecut prin ceva asemănător a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins acel demon şi îl va învinge şi pe acesta”.

Mii de oameni și-au petrecut noaptea în subteranul Capitalei, în stațiile de metrou, din cauza pericolului de deasupra. Sirenele au sunat vineri dimineață și în orașul vestic Lvov, potrivit martorilor.

Preşedintel, Volodimir Zelenski a spus că Rusia a reluat atacurile cu rachetă la primele ore ale dimineții, ora locală 04.00, dar trupele ruse au fost oprite din avans, transmite france24.com. Potrivit lui Zelenski, țintele atacurilor de vineri nu au fost doar militare, ci și civile.

Ministerul Apărării a anunțat că trupele ucrainene au aruncat în aer un pod peste râul Teteriv la Ivankiv, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, într-un efort de a împiedica o coloană de forțe ruse să avanseze spre capitală.

UPDATE – ora 07.00: Bărbaţii ucraineni cu vârsta între 18 şi 60 de ani nu au voie să plece din ţară. Preşedintele Zelenski a ordonat o mobilizare militară generală.

Preşedintele Ucrainei a declarat că pentru asigurarea apărării statului a fost dispusă mobilizarea pe scară largă, atât în Kiev cât şi în celelalte oraşe mari, relatează CNN.

Într-un comunicat oficial al ministerului de interne ucrainean se arată că odată cu introducerea legii marţiale în Ucraina, plecarea din ţară a bărbaţilor care fac parte din categoria de vârstă 18-60 de ani este interzisă.

„Serviciul de Frontieră al Ucrainei informează că, din cauza decretării legii marţiale în Ucraina, plecarea din țară este temporar restricţionată pentru o categorie de cetăţeni. În special, este interzisă părăsirea Ucrainei de către cetăţenii ucraineni de sex masculin, cu vârstă între 18 şi 60 de ani. Această normă se va aplica pentru perioada regimului juridic al legii marţiale”, precizează comunicatul oficial emis de ministerul de Interne ucrainean.

Potrivit agenţiei de presă Russia Today, Rusia ar fi pregătită să negocieze predarea Ucrainei, sub condiţia ca Ucraina să nu permită să fie adus armament pe teritoriul ei şi să rămână netură – să nu se alăture NATO.

Zelenski a introdus legea marţială în Ucraina. Acesta a întrerupt şi relaţiile diplomatice cu Rusia, ca urmare a agresiunii de pe teritoriul ucrainean. Preşedintele ucrainean a semnat un decret privind mobilizarea generală a populaţiei ca urmare a invaziei începute de Rusia, transmite vineri AFP.

Potrivit decretului publicat joi pe site-ul preşedinţiei ucrainene, măsura îi vizează pe cei supuşi recrutării şi pe rezervişti şi se va aplica în termen de 90 de zile în toate regiunile Ucrainei.

UPDATE: Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat într-o postare pe Twitter că forțele armate ale Rusiei au capturat Insula Șerpilor, după ce au bombardat puternic și au distrus infrastructura din zonă. Atacul a fost lansat din Marea Neagră.

Insula Șerpilor se află într-un punct strategic în Marea Neagră și se află la o distanță de numai 45 de kilometri de România.

„Infrastructura insulei Zmiiniy (Insula Șerpilor) a fost distrusă în urma bombardamentelor efectuate de artileria navei. În plus, s-a pierdut legătura cu polițiștii de frontieră și luptătorii forțelor armate ucrainene. Potrivit ultimelor informații, insula Zmiiniy a fost capturată de inamic. În timpul zilei, inamicul a încercat să sperie apărătorii ucraineni ai insulei cu cerințele de a o înconjura. De remarcat, SBGSU împreună cu forțele armate ucrainene și Garda Națională a Ucrainei continuă să lupte activ împotriva inamicului”, se arată în postarea făcută pe Twitter de Forțele Armate ale Ucrainei.


Situația prezentată în live text de GÂNDUL din prima zi a războiului din Ucraina, după ce Vladimir Putin a ordonat  operațiunea militară și primele orașe au fost atacate de armata rusă, o găsiți AICI

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online