Românii își pun la dispoziție casele pentru refugiații ucraineni care ajung în țară. Oamenii îi așteaptă cu o masă caldă, dar și cu un loc unde să poată dormi în siguranță.
O bătrână din comuna Popricani, Iaşi, le pune la dispoziție casa ucrainenilor refugiați. Femeia în vârstă de 91 de ani avea doar 15 ani când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Atunci și-a pierdut doi dintre frați.
„Am 91 de ani. N-am crezut. Pe timpul războiului am fost şi noi duşi tocmai până la Sfânta Mare, aproape de Prut, încolo am fost duşi. Am stat de cum e timpul acum şi până toamna. Doi fraţi am, morţi în război. Tata a venit tot aşa, din război, şi a murit acasă”, mărturisește femeia, potrivit Observator TV.
Şi nora femeii a îndurat urmările războiului. Tatăl ei a fost luat prizonier.
„I-aş primi, le-aş face şi mâncare. Mai ales că-s cu copii mici, cu căruţuri, cu o plasă de haine, nemâncaţi. Ţi-e milă de ei, că nu luăm nimic cu noi”, spune femeia.
Refugiaţii ucraineni care intră în România prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret din judeţul Suceava sunt primiţi cu alimente, în urma unor acţiuni caritabile ale localnicilor. Zeci de oameni s-au mobilizat pentru sprijinirea ucrainenilor care părăsesc ţara în urma invaziei armatei ruseşti.
„Suntem o mână de oameni inimoşi care îi aşteptăm pe refugiaţi la frontieră cu mâncare, băuturi calde şi vrem să transmitem mesajul că orice ajutor este bine-venit. Totodată, aici în frontieră avem nevoie de oameni care vorbesc limba ucraineană, pentru a traduce”, a declarat, pentru Agerpres, Vasile Nistor, unul dintre oamenii implicaţi în acţiunea de la Vama Siret.
Citește și