Kazahstan | Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, etape de dezvoltare: ”Pacea și armonia, o alegere a omenirii”

Kazahstan | Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, etape de dezvoltare: ”Pacea și armonia, o alegere a omenirii”
Palatul Păcii și Reconcilierii din Nur-Sultan, capitala Kazahstanului | Foto – Profimedia Images

Pe data de 13 februarie 2003, la Conferința Internațională a Păcii și Armoniei – care a jucat un rol important în apropierea religiei, culturilor și civilizațiilor – a fost inițiat în Kazahstan Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale.

Recunoașterea mondială a succesului și a încrederii în noile inițiative ale Kazahstanului a fost evidențiată de faptul că șefii Statelor Unite ale Americii, Rusiei, Franței, Italiei, Arabia Saudită, Egiptului, Poloniei, Germaniei, dar și șefii marilor organizații internaționale și-au transmis urările către Congres.

Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – desfășurat în septembrie 2003 – a fost, se poate spune, fără teama de a greși, un eveniment unic. Pentru prima dată, reprezentanți ai întregii lumi religioase s-au adunat în jurul aceleiași mese.

Semnificația primului Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale

Semnificația primului Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale constă tocmai în ideea sa conceptuală – dialogul religiilor este un instrument eficient pentru soluționarea disputelor și combaterea terorii.

Scopul primului congres a fost acela de a găsi puncte de referință comune în lume pentru a crea o instituție internațională permanentă și pentru a asigura dialogul religios și luarea deciziilor coordonate.

Primul Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale s-a încheiat cu adoptarea unei declarații în care liderii spirituali au făcut declarații privind ”acțiunile comune pentru asigurarea armoniei și stabilității în societăți ca bază pentru o lume armonioasă în viitor”.

În același timp, s-a luat decizia de a organiza un forum interreligios în mod regulat – o dată la trei ani – și de a crea un organism permanent de dialog internațional și interconfesional – Secretariatul Congresului. Astfel, Congresul a primit potențialul unei platforme de dialog de lucru pentru rezolvarea problemelor sistemice.

”Libertatea religiei și respectul pentru adepții altor religii”

În luna septembrie a anului 2006 s-au desfășurat – într-o clădire nouă construită, special pentru acest eveniment, Palatul Păcii și Reconcilierii – lucrările celui de-al doilea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, fiind evidențiate două direcții:

  • ”Libertatea religiei și respectul pentru adepții altor religii”
  • ”Rolul liderilor religioși în întărirea securității internaționale

Încă din prima zi a Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale a fost adoptat documentul ”Principiile Dialogului Interreligios”, conținând principalele componente care au ghidat participanții în activitatea lor.

Mai mult, a fost adoptat un document final de recunoaștere a rolului religiei în lumea modernă, care are ca scop consolidarea rolului și misiunii liderilor religiilor mondiale și tradiționale în stabilirea unei ordini globale.

Participanții la cel de-al II-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale au adoptat, de asemenea, o declarație comună prin care se solicită reprezentanților tuturor religiilor și grupurilor etnice ”să prevină conflictele bazate pe diferențele culturale și religioase”.

”Rolul liderilor religioși în construirea unei lumi a toleranței, a respectului reciproc și a cooperării”

În centrul discuțiilor celui de-al III-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – desfășurat în luna iulie a anului 2009 – a fost tema ”Rolul liderilor religioși în construirea unei lumi a toleranței, a respectului reciproc și a cooperării”, fiind aduse anumite schimbări în formatul congresului. Sesiunile Breakout au devenit, de altfel, inovații la acest Congres.

La finalul acestui eveniment a fost adoptat un document comun final, prin care se face apel la comunitatea mondială pentru a susține și promova constant eforturile liderilor și organizațiilor religioase pentru a stabili ”un dialog interreligios fructuos, pentru a contribui la menținerea unui dialog al religiilor și civilizațiilor”.

În timpul congresului a fost lansată și propunerea de a crea un Consiliu al Liderilor Religioși care să asigure dialogul și cooperarea cu alte organizații internaționale a căror activitate vizează dialogul culturilor și cooperarea economică.

”Pacea și armonia, alegere a omenirii”

În luna mai a anului 2012 a avut loc al IV-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – ”Pacea și armonia ca alegere a omenirii” -, care a subliniat rolul important al liderilor religioși în consolidarea securității omenirii, îmbunătățirea dialogului și înțelegerii reciproce.

Una dintre cele mai importante inițiative ale celui de-al IV-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale a fost crearea unei resurse de internet în cadrul unui portal electronic unic G-Global, dedicat formării și întăririi toleranței și încrederii globale.

Ulterior, ”Dialogul liderilor religioși și politicienilor de dragul păcii și dezvoltării” a fost tema celui de-al V-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, desfășurat în luna iunie a anului 2015.

Unul dintre principiile declarației, formulate de participanții la Congresul al V-lea, s-a bazat pe ”chemarea părților aflate în conflicte militare de a opri ciocnirile și, prin negocieri, de a elabora acorduri privind încetarea violenței și protejarea civililor”.

”Rolul liderilor lumii și ai credințelor tradiționale în dezvoltarea socio-spirituală a omenirii în perioada post-pandemie”

În luna octombrie a anului 2018, exprimând acordul unanim și concentrându-se pe tema principală a celui de-al VI-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale – ”Lideri religioși pentru o lume sigură” – participanții au discutat despre apropierea culturilor și civilizațiilor, au vorbit despre securitatea globală și despre măsurile de combatere a extremismului și terorismului.

Rezultatele celui de-al VI-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale au demonstrat că este absolut necesară atingerea unui nou nivel de interacțiune. Declarația participanților la Congres a subliniat că toți liderii spirituali trebuie să facă apel la comunitatea mondială, la oameni și la statele lumii cu un apel pentru pace și securitate.

Pentru implementarea în comun a inițiativelor exprimate, delegații Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale au înaintat o propunere de înființare a Centrului N. Nazarbayev pentru Dezvoltarea dialogului interconfesional și inter-civilizațional.

În anul 2021, la cea de-a XIX-a sesiune a Secretariatului Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, a fost stabilită și tema viitoarei reuniuni al celui de-al VII-lea Congres: ”Rolul liderilor lumii și ai credințelor tradiționale în dezvoltarea socio-spirituală a omenirii în perioada post-pandemie”.

Cel de-al VII-lea Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale se va desfășura în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, în perioada 14-15 septembrie 2022.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar