Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite că cetățenii ucraineni care sosesc în România beneficiază de aceleași servicii medicale la care au dreptul și asigurații cetățeni români.
Potrivit CNAS, aceștia beneficiază și de medicamente, materiale sanitare sau dispozitive cuprinse în programele naționale.
„Cetățenii străini și apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și servicii cuprinse în programele naționale de sănătate curative”, informează CNAS.
De asemenea, potrivit instituției, asistența medicală se acordă în baza unui document de trecere a frontierei.
„Asistența medicală se acordă de către furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate în baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român. Furnizorii vor păstra o copie a documentului și vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile acordate acestor categorii de persoane.
CNAS a transmis o circulară către toate casele de asigurări de sănătate cu informații privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru refugiații din Ucraina, pentru a fi transmise tuturor furnizorilor cu care acestea se află în relație contractuală”, mai anunță instituția.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Interne, Lucian Bode, că România se pregătește pentru un eventual val de refugiați din Ucraina.
Astfel, potrivit acestuia, persoanele care sosesc în România din Ucraina și solicită azil, pot beneficia de servicii medicale asigurate de stat.
De asemenea, ministrul a adăugat că, odată ce respectivele persoane primesc statutul de refugiat, acestea au aceleași drepturi ca cetățenii români.
„Așa cum ați aflat de la domnul ministru Bode, marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, am avut doar 11 solicitări de azil. Lucrul acesta sigur că ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale”, a spus Alexandru Rafila.