Deși avem senzația că aparatele electrocasnice nu consumă curent electric atunci când sunt oprite, acest lucru nu este adevărat.
Din nefericire, unele electrocasnice, chiar dacă sunt în stand-by, ne cresc factura la energie electrică, informează Libertatea pentru femei.
Astfel, electrocasnicele precum televizorul, calculatorul, încărcătoarele sau boilerele, consumă curent dacă stau în priză, chiar fără să fie folosite.
Chiar dacă sunt oprite „din buton” și sunt folosite ocazional, acestea consumă curent atât timp cât stau în priză. Iata care sunt aparatele care cresc facturile.
Televizoarele moderne sunt tot mai mari și mai performante, dar consumă mai mult decât ne-am aștepta. Acestea nu sunt decuplate de la curent de mai nimeni, deși așa ar trebui. Televizoarele ar trebui scoase din priză mai ales atunci când lipsim o perioadă mai lungă de timp de acasă, cum ar fi atunci când plecăm în vacanță.
Un studiu realizat de International Consumer Research & Testing (ICRT) arată că un televizor conectat tot timpul la curent poate consuma în medie 50 kwh pe an.
Majoritatea avem în case un sistem Wi-Fi, precum și servere pentru canalele de televiziune. Iar acestea stau în priză tot timpul, însă puțini știm că aceste sisteme pot consuma până la 30 kwh pe an.
Multe persoane au obiceiul să lase încărcătoarele de telefon în priză atunci când nu le folosesc, însă acest obicei este unul costisitor. Chiar dacă are un nconsum foarte mic, de doar un watt-oră pe zi, consumul se adună în timp. Aceeași problemă este întâlnită și la încărcătoarele laptopurilor, chiar dacă acestea sunt deconectate: câtă vreme sunt în priză, ele consumă curent.
De obicei nu scoatem din priză calculatoarele de birou (PC-urile), acestea rămânând conectate continuu la sistemul de alimentare cu energie electrică. Deși este pus pe modul stand-by, calculatorul tot va consuma energie, ajungând chiar la 50 kwh pe an.
Și cuptoarele cu microunde sau cafetierele sunt electrocasnice care nu prea sunt scoase din priză, însă și ele consumă câte 15 kwh pe an, chiar dacă sunt folosite ocazional. De aceea, specialiștii ne recomandă să le scoatem din priză și să le conectăm la curent doar atunci când le folosim.